برای کشتار کروکودیل ها مجوزی صادر نمیکنیم

مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی تاکید کرد: مجوز صادر شده برای مزرعه کروکودیل مشهد، پروانه بهره‌برداری است نه مجوز کشتار و صادرات پوست و گوشت. این پروانه با هدف تکثیر و پرورش و جذب گردشگر مجوز بهره‌برداری صادر شده و بنا نیست در این مزرعه کشتاری صورت گیرد.
مزرعه کروکودیل مشهد

خبرگزاری میزان– واردات ۸۰ کروکودیل به کشور، انتقال آنها به مزرعه پرورش کروکودیل در مشهد، توضیحات بهره‌بردار که اهداف این مزرعه را گردشگری و فروش پوست و گوشت و خون کروکودیل‌ها عنوان کررد و اظهارات مسئولان شیلات و محیط زیست مبنی بر صدور پروانه بهره‌برداری از این مزرعه، طی روزهای گذشته خبرساز شد و اعتراضات برخی از سمن‌ها و فعالان محیط زیست را به دنبال داشت تا جایی که معترضان طی نامه‌ای خطاب به دادستان مشهد، خواهان جلوگیری از کشتار و فروش پوست و گوشت کروکودیل‌ها شدند.

اما اظهارات تورج همتی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در گفت‌وگو با میزان حکایت از عدم موافقت محیط زیست با کشتار کروکودیل‌های مزرعه مشهد دارد.

همتی درباره مجوز صادر شده برای فعالیت مزرعه کروکودیل مشهد به میزان گفت: موافقت اصولی با احداث مزرعه پرورش کروکودیل مشهد سال ۹۳ صادر شد اما صدور پروانه بهره‌برداری، به زمانی موکول شد که سرمایه‌گذار، تمام ضوابط تعیین‌شده در دستورالعمل‌های سازمان محیط زیست و باید و نبایدهایی که به صورت مکتوب به آنها اعلام کرده بودیم را رعایت کند.

وی افزود: با توجه به اینکه گردشگری، محور اصلی فعالیت این مزرعه است حساسیت‌هایی به لحاظ امنیت گردشگران داشتیم که توسط سرمایه‌گذار رفع شد. در نتیجه امسال با هماهنگی سازمان مرکزی، مجوز بهره‌برداری و واردات کروکودیل را صادر کردیم. طبق مجوز صادرشده، هرگونه اقدامی اعم از فروش داخلی یا خارجی، واگذاری، انتقال و کشتار کروکودیل‌های این مزرعه و یا فروش تخم آنها باید با هماهنگی و مجوز اداره کل صورت گیرد که در غیر این‌صورت، بهره‌بردار، تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت. به همین منظور همه کروکودیل‌های این مزرعه با نظارت کارشناسان اداره کل به میکروچیپ مجهز شده‌اند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی با بیان اینکه مزرعه کروکودیل مشهد، در حال حاضر حتی از سالن کشتار و تمهیدات لازم برای کشتار کروکودیل‌ها برخوردار نیست گفت: سن کروکودیل‌های وارداتی، کم است در نتیجه پوست آنها دستکم تا دو سال آینده، قابل استفاده نیست بنابراین سرمایه‌گذار فعلا قصد کشتار و صادرات پوست و گوشت کروکودیل‌های وارداتی را ندارد.

وی در خصوص اعتراضات سمن‌ها نسبت به اظهاراتش در خصوص ارزش پوست کروکودیل گفت: متاسفانه این دلخوری‌ها در پی یک سوء تفاهم رسانه‌ای به وجود آمد و برخی از علاقه‌مندان محیط زیست، توضیحات اینجانب در خصوص ارزش پوست کردوکودیل را این گونه برداشت کردند که اداره کل به دلیل ارزش پوست کروکودیل با کشتار و صادرات پوست و گوشت کروکودیل‌ها دراین مزرعه موافقت کرده در حالی که پروانه‌ای صادر شد پروانه‌ بهره‌برداری است نه مجوز کشتار و صادرات.

همتی افزود: یکی از نگرانی‌های مطرح شده در فضای مجازی این است که برای خوراک کروکودیل‌ها از سگ و گربه استفاده می‌شود در حالی که در پروانه بهره‌برداری از مزرعه کروکودیل‌های مشهد قید شده است که تهیه غذای جانوران باید با نظارت دستگاه‌های مربوطه از جمله محیط زیست به صورت بهداشتی و از مبادی قانونی و بهداشتی انجام می گیرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در پایان در پاسخ به اینکه آیا پس از رسیدن کروکودیل‌ها به سنی که پوستشان قابلیت صادرات را داشته باشد، اداره کل محیط زیست خراسان رضوی برای کشتار و صادرات پوست و گوشت آنها به سرمایه‌گذار، مجوز خواهد داد یا نه گفت: خیر. همانطور که پیشتر توضیح دادم، مزرعه کروکودیل مشهد با هدف تکثیر و پرورش و گردشگری، مجوز بهره‌برداری دریافت کرده و بنا نیست در آن کشتاری صورت گیرد. ضمنا این کروکودیل‌ها را می‌توان به عنوان مولد برای سایر مراکز تکثیر مجاز مشابه در داخل یا خارج ارسال کرد. نمایشگاه‌های خزندگان و باغهای وحش هم میتوانند با رعایت پروتکل‌ها دریافت کننده باشند. البته مزرعه کروکودیل مشهد برنامه‌های آموزشی از جمله بازدید کودکان از کروکودیل‌ها را هم در دست اجرا دارد.

 

به گزارش میزان، از آنجا که روند خشونت‌آمیز جدا کردن پوست از بدن کروکودیل، مستلزم تحمیل دردی شدید و بعضا طولانی‌مدت به این جانور است، انتشار فیلم‌ها و تصاویر از این عملیات دلخراش طی سال‌های اخیر، بازار پوشاک تهیه شده از پوست کروکودیل را از رونق انداخته و حتی استفاده از این پوشاک را به ضد ارزش تبدیل کرده است که حاصل آن، اعتراضات عمومی نسبت به استفاده برخی از سلبریتی‌ها از پوشاک پوست و همچنین تحریم برندهایی است که همچنان به تهیه پوشاک از پوست کروکودیل ادامه می‌دهند.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.