تالاب خواران به جان بهترین تالاب ایران افتاده اند

یک فعال محیط زیست از تغییرکاربری بستر تالاب میانکاله و تبدیل آن به زمین کشاورزی خبرداد و مدیرکل محیط زیست استان مازندران هم تجاوز به حریم میانکاله را تایید کرد.
میانکاله

به گزارش خبرنگار گروه محیط زیست خبرگزاری فارس، تجاوز به مرزهای بهترین تالاب ایران و خاورمیانه خبر تاسف بار جدیدی است که نخستین بار حر منصوری فعال محیط زیست از آن خبر داده است، و ی در گفت وگو با خبرنگار فارس با استفاده از تصاویر ماهواره ای به نحوه این تجاوز پرداخت و روند تالاب خواری در این منطقه را توضیح داد.
به گفته وی میزان قابل توجهی از اراضی تالاب میانکاله که طی سال های اخیر تحت تاثیر کاهش تراز آب خزر از زیر آب بیرون آمده بودند به صورت غیرقانونی تصرف شده اند.

میانکاله

تصویر شماره یک

میانکاله

تصویر شماره دو

میانکاله

تصویر شماره سه

میانکاله

تصویر شماره چهار

بر اساس تصاویر ماهواره ای که در تاریخ پانزدهم آبان 95 ثبت شده است؛ بر اثر کاهش تراز آب خزر تالاب در حال خشک شدن بوده و آب به سوی شمال شرق این تالاب در حال عقب نشینی است، اما گیاهان گز علی رغم خشک شدن شکل و الگوی رویشی خود را حفظ کرده اند که این روند در تصویر ( 4) هم قابل مشاهده است، اما در این تصویر می توان دست اندازی های نسبتا محسوس کشاورزی را در گوشه چپ تصویر ثبت شده دید.

تصویر (5) که به شرایط همان منطقه در تاریخ سوم اسفند 95 می‌پردازد نشان می‌دهد که دست‌اندازی و تغییر کاربری اراضی ملی تالابی با سرعت و به صورت رقابتی در میان متجاوزان رشد کرده و آنها وارد فاز ایجاد نهر و جاده در اراضی مذکور شده‌اند و همچنان با شخم زدن و مشخص کردن مرزهای حریم تالاب به تصرف غیرقانونی خود مشغول‌اند.

میانکاله

تصویر شماره 5

به فاصله چند ماه در تصویری که چهارم اردیبهشت‌ماه سال 97 (تصویر 6)  ثبت شده است، شاهد تجاوزهایی از سمت جنوب غرب و جنوب به سمت شمال این تالاب هستیم. در این تصویر تجاوزهای متعدد از روی خطوط شخم و مرز و نهرهای زهکشی‌شده مشهود است و هیچ نشانه‌ای از بستر تالابی به چشم نمی‌خورد.

میانکاله

 تصویر شماره 6

حر منصوری معتقد است:‌ سودجویی از عقب‌نشینی تالاب میانکاله محدود به منطقه فوق نبوده و در یک نگاه کلی بیش از 2000 هکتار از اراضی آن تنها در نوار جنوب غربی میانکاله تصرف شده است.

 

وی نحوه برآوردش از وسعت مناطق تصاحب‌شده را تنها با ابزار سنجش از راه دور گوگل این مقدار را تخمین عنوان کرده و گفت:  100 قطعه زمین به مساحت بیش از 2000 هکتار از جنوب غرب تالاب در صحرای قره‌تپه حسین‌آباد از میانکاله جدا شده است.

فرزاد علیزاده فعال محیط زیست نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه طی چند سال گذشته فعالان این حوزه مشغول موضوع تعرض به اراضی آشوراده و تبدیل آن به قطب گردشگری شده‌ بودندو  مسأله تالاب‌خواری در میانکاله به دلیل کم‌توجهی آن چنان که باید پیگیری و رسانه‌ای نشده است، اظهار داشت: با عقب‌نشینی آب دریای خزر بخش عمده‌ای از ساحل جنوب خلیج گرگان از قره‌تپه و بهشهر تا کردکوی و بندر ترکمن در خواب غفلت مدیران سازمان جنگل‌ها و مراتع و سازمان محیط زیست تبدیل به زمین‌های کشاورزی که عمدتا به کاشت جو دیم اختصاص داده شده است.

این فعال محیط زیست گفت: عکس‌های ماهواره‌ای که حر منصوری تهیه کرده است شدت این زمین‌خواری در منطقه قره‌تپه بیشتر نشان می‌دهد.

وی افزود: زمین‌هایی که با عقب‌نشینی آب به نیزار و درختچه‌های گز تبدیل شده بود، اکنون تبدیل به زمین‌های کشاورزی شده و هزاران لیتر سم و کود را وارد خاک این منطقه کرده‌اند.

علیزاده این دست‌اندازی را آغاز تخریب و ویرانی بزرگ این منطقه عنوان کرده و معتقد است: دیری نمی‌گذرد که شاهد تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی نیز خواهیم بود. چه بسا از این زمین‌ها، شهرک‌ها و برج‌هایی سر بلند کند.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران، درباره تالاب‌خواری در میانکاله گفت: با خشک شدن ضلع غربی میانکاله در چند سال اخیر، تخریب و تجاوز در این منطقه آغاز شده است. تنها موضوعی که می‌تواند محیط‌زیست را بر زمین‌خوارهای میانکاله فائق آورد، وجود مستندات حقوقی است که ادعای زمین‌خوارها را تکذیب کند.

مدیر‌کل محیط زیست مازندران خبر از تشکیل پرونده‌های متعدد قضایی در این زمینه و ورود دادستانی به آن داده است.

اما سوال اساسی اینجاست که طی چند سال گذشته چرا و چطور سازمان محیط زیست و مدیریت پناهگاه حیات وحش میانکاله متوجه این تخلفات آشکار نشده‌اند؟ چگونه ممکن است بخش بزرگی از اراضی ملی تحت عنوان پناهگاه حیات وحش و ذخیره‌گاه زیست‌کره تغییر کاربری اتفاق بیفتد و مسؤولان از آن بی‌خبر باشند. ضمن اینکه شائبه پیش می‌آید که آتش سوزی‌های گاه و بیگاه بی‌ارتباط با این زمین‌خواری‌ها نیست.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.