دوشنبه شانزدهمین روز خرداد ماه در برنامه افق روشن در رادیو سلامت با بهرنگ اکرامی دامپزشک معتمد سازمان و امیر عبدوس مدیر کل سابق سازمان محیط زیست سمنان در خصوص یوزهای ایرانی گفتگو کردم.
اکرامی معتقد است تکثیر در اسارت یوز صرفا برای حفظ ذخیره ژنتیکی بوده است و سازمان برنامه ای برای رهاسازی نداشته است، ایده ای که بنظر میرسد ایده ال سیرک داران، باغ وحش داران و قاچاقچیان حیات وحش باشد.
البته تئوری اکرامی از اساس حداقل در خصوص یوزهای ایرانی غلط است یوزهای ایرانی بدلیل جفت گیری خویشاوندی ژن خالص و قابل قبولی ندارند، اصطلاحا وضعیت ژنتیکی یوز اسیائی در گردنه بطری قرار دارد و حتی به صرف تکثیر در اسارت نیز گونه های خالص و قوی از نظر ژنتیکی نخواهیم داشت.
عبدوس اما معتقد است که سرعت ماشینها در زیستگاه توران کم شده است چون هر 2000 متر تابلوی کاهش سرعت نصب کرده اند و رانندگان از یوزهائی که در کنار جاده ها هستند و تصادف نمیکنند عکس تهیه کرده و برای ما ارسال نموده اند(از ایشان خواهش کردم تصاویر را منتشر کنند)
بر خلاف دکتر اکرامی ایشان معتقد است بحث ذخیره ی ژن نیست و سازمان بر اساس فلان ماده و فلان قانون موظف است گونه های در معرض خطر را تکثیر کند!
ایشان اما معتقدند ما نیز باید مانند افریقا یوز را تکثیر ، احیا و در زیستگاه رها کنیم!
ادعائی که بسیار بسیار بزرگ است
متاسفانه بخش های عمده ای از سوال و جواب ها بدلیل کمبود وقت یا هر دلیل دیگری از گفتگو حذف شده است!