تکثیر در اسارت یوز آسیائی/رادیو سلامت

دوشنبه شانزدهمین روز خرداد ماه در برنامه افق روشن در رادیو سلامت با بهرنگ اکرامی دامپزشک معتمد سازمان و امیر عبدوس مدیر کل سابق سازمان محیط زیست سمنان در خصوص یوزهای ایرانی  گفتگو کردم.
تکثیر در اسارت یوز اسیائی

دوشنبه شانزدهمین روز خرداد ماه در برنامه افق روشن در رادیو سلامت با بهرنگ اکرامی دامپزشک معتمد سازمان و امیر عبدوس مدیر کل سابق سازمان محیط زیست سمنان در خصوص یوزهای ایرانی  گفتگو کردم.

 

اکرامی معتقد است تکثیر در اسارت یوز صرفا برای حفظ ذخیره ژنتیکی بوده است و سازمان برنامه ای برای رهاسازی نداشته است، ایده ای که بنظر میرسد ایده ال سیرک داران،  باغ وحش داران و قاچاقچیان حیات وحش باشد.

البته تئوری اکرامی از اساس حداقل در خصوص یوزهای ایرانی غلط است یوزهای ایرانی بدلیل جفت گیری خویشاوندی ژن خالص و قابل قبولی ندارند، اصطلاحا وضعیت ژنتیکی یوز اسیائی در گردنه بطری قرار دارد  و حتی به صرف تکثیر در اسارت نیز گونه های خالص و قوی از نظر ژنتیکی نخواهیم داشت.

عبدوس اما معتقد است که سرعت ماشینها در زیستگاه توران کم شده است چون هر 2000 متر تابلوی کاهش سرعت نصب کرده اند و رانندگان از یوزهائی که در کنار جاده ها هستند و تصادف نمیکنند عکس تهیه کرده و برای ما ارسال نموده اند(از ایشان خواهش کردم تصاویر را منتشر کنند)

بر خلاف دکتر اکرامی ایشان معتقد است بحث ذخیره ی ژن نیست و سازمان بر اساس فلان ماده و فلان قانون موظف است گونه های در معرض خطر را تکثیر کند!

 

ایشان اما معتقدند  ما نیز باید مانند افریقا یوز را  تکثیر ، احیا و در زیستگاه رها کنیم!

ادعائی که بسیار بسیار بزرگ است

متاسفانه بخش های عمده ای از سوال و جواب ها بدلیل کمبود وقت یا هر دلیل دیگری از گفتگو حذف شده است!

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟