جابه‌جایی مرزهای پناهگاه میانکاله

پناهگاه حیات وحش میانکاله شامل شبه جزیره میانکاله، خلیج گرگان و جزیره آشوراده است. ضمن اینکه خلیج گرگان به دلیل تنوع کم‌نظیر اکوسیستم‌هایی که در برگیرنده ۹ تیپ از ۴۲ تیپ تالاب شناخته شده جهان است و دارای معیارهای حائز اهمیت کنوانسیون تالاب‌های بین‌‌المللی در سال ۱۳۵۴ در زمره اولین دسته از تالاب‌هایی بوده که در فهرست کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.
پناهگاه حیات وحش میانکاله

به گزارش گروه محیط زیست خبرگزاری فارس، فرزاد علیزاده دبیر اجرایی ستاد مردمی دفاع از حقوق حیوانات ایران (سمدا) در یادداشتی که در اختیار فارس قرار داده است، اظهار داشت: مدیرکل حفاظت محیط‌زیست گلستان اعلام کرده است به‌منظور حل مناقشه‌ای که بین سازمان محیط‌زیست و مجریان طرح طبیعت‌گردی آشوراده در خصوص احداث جاده دسترسی از بندرترکمن به پهنه آبی خلیج گرگان وجود داشت، مجوز احداث کانال آبی با عرض ۱۵ متر و عمق ۲ متر در این محل، صادر شد.

این در حالی است که در آخرین روزهای اسفند ماه سال گذشته خبر رسید در سکوت کامل خبری پیمانکار طرح گردشگری آشوراده بدون مجوز محیط زیستی جاده را در ساحل خلیج گرگان به سمت جزیره آشوراده بی‌توجه به مرز پناهگاه حیات وحش میانکاله احداث و ساحل این خلیج را به دونیم تقسیم کرده است.

این اقدام مخرب و غیر محیط زیستی در سکوت سازمان حفاظت از محیط زیست با واکنش فعالان محیط زیست مواجه و توسط فعالان این عرصه، منجر به طرح شکایت جدیدی برعلیه پیمانکار پروژه شد.

بعد از اعتراض محیط زیستی‌ها اقدامات مسؤولان قضائی در گلستان و اداره کل محیط زیست استان مازندران هرچند دیر اما باعث توقف جاده کشی شد. البته دیگر پیمانکار کار خود را به اتمام رسانده بود و خلیج گرگان به دونیم شده بود.

اما اکنون خبر می‌رسد در اقدامی تعجب‌آور برای حل مشکلات طرح گردشگری در جزیره آشوراده و در واقع اقدامات تخریبی ضد محیط زیستی، مرزهای پناهگاه حیات وحش میانکاله جا به جا شده است.

در حقیقت پیمانکار قرار نیست خود را با ملاحظات محیط زیستی منطبق کند، بلکه این سازمان محیط زیست است که الزامات محیط زیستی را بنا به سلیقه پیمانکار تغییر می‌دهد.

فراموش نکنید که تالاب بین‌المللی و پناهگاه حیات وحش میانکاله طبق مصوبه شماره ۱۲ مورخ ۱۳۴۸/۸/۱۲ شورای عالی سازمان شکاربانی و نظارت بر صید وقت به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شده است.

متعاقب آن و به دلیل اهمیت اکولوژیک منطقه بر اساس مصوبه ۷۸ مورخ ۱۳۵۴/۵/۲۱ شورای عالی حفاظت محیط زیست مندرج در روزنامه رسمی شماره ۸۹۲۱ مورخ ۱۳۵۴/۵/۲۸ با وسعت ۶۶,۹۳۳ هکتار به عنوان پناهگاه حیات وحش میانکاله ارتقا یافته است.

پناهگاه حیات وحش میانکاله شامل شبه جزیره میانکاله، خلیج گرگان و جزیره آشوراده است. ضمن اینکه خلیج گرگان به دلیل تنوع کم‌نظیر اکوسیستم‌هایی که در برگیرنده ۹ تیپ از ۴۲ تیپ تالاب شناخته شده جهان است و دارای معیارهای حائز اهمیت کنوانسیون تالاب‌های بین‌‌المللی در سال ۱۳۵۴ در زمره اولین دسته از تالاب‌هایی بوده که در فهرست کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.

مدیرکل اداره محیط زیست استان مازندران که مدیریت یکپارچه پناهگاه حیات وحش میانکاله که آشوراده هم جزئی از آن است برعهده  اداره  متبوعش است، پیش‌تر با ایجاد اسکله به دلیل عدم انجام مطالعات محیط زیستی مخالفت کرده بود.

اکنون‌ کنعانی مدیرکل اداره محیط زیست استان گلستان اظهار کرده است طی هفته گذشته با حضور کارشناسان سازمان محیط‌زیست کشور، مرز حیات‌وحش میانکاله مشخص و بخشی از اراضی ساحلی در محدوده بندرترکمن از محدوده پناهگاه حیات‌وحش میانکاله خارج شد و از این پس مدیریت محیط‌زیستی آن با گلستان است.

حال آقایان با کدام مجوز اقدام به کم کردن مرزهای این پناهگاه کرده‌اند؟ بسیار تعجب برانگیز است. حیرت آورتر اقدام به انتقال مدیریت بخشی از پناهگاه از مازندران به گلستان است کاری که اساساً در اختیار هیئت وزیران است نه کارشناسان سازمان.

بدین ترتیب اکنون به جای اینکه پیمانکار طرح، خسارتی را که با احداث جاده ساحلی و دو نیمه کردن اکوسیستم ساحل خلیج گرگان باعث شده جبران کند، نه تنها جاده ضد محیط زیستی‌اش مجوز گرفته است، بلکه مجوز ایجاد اسکله جدید و حفر کانالی با عمق 2 متر و عرض 15 متر و طولی نامشخص را اخذ کرده است.

ا‌ین درحالی است که از ابتدا نیز قرار نبود ماشین آلات سنگین به جزیره منتقل شوند.

اینجاست که ایجاد کانال، مجوز ایجاد اسکله جدید و احداث جاده دسترسی بیش از پیش نگرانیهای فعالین محیط زیست را افزایش می‌دهد.

شاید مدیر کل اداره محیط زیست استان گلستان فراموش کرده‌است که طرح پر از مناقشه منطقه نمونه گردشگری آشوراده هم اکنون محل دعوای قضائی فعالان محیط زیست و سازمان محیط زیست مفتوح در دادسرای کارکنان دولت است و عیسی کلانتری و امیر عبدوس مدیر وقت اداره محیط زیست گلستان از متهمان اصلی آن هستند.

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط 1500 تومان !
پیشنهاد سردبیر

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط ۱۵۰۰ تومان !

استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رُتبه نخست کشور را دارا است و به گفته رئیس سابق اداره امور معدنی اداره کل صمت استان اصفهان حقوق دولتی معادن در استان اصفهان 40 درصد رشد داشته و به رقم 370 میلیارد ریال رسیده است.به گفته متولیان حوزه صنعت و معدن ، 822 معدن فعال در استان باعث اشتغال 9000 نفر شده است( یعنی هر معدن 11 نفر!)

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟
پیشنهاد سردبیر

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟

مدت زمان زیاد‌ی تحت فشار طرفداران حقوق حیوانات در یازدهم شهریورماه سال ۱۳۹۸ با امضای صد نفر از نمایندگان مجلس این موضوع در قالب طرح منع حیوان آزاری به مجلس ارایه و این طرح وارد کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی شد که متاسفانه پیش از آنکه اقدامی نسبت به آن صورت پذیرد، مجلس دهم کار خود را بدون هیچ اعتنایی به حساسیت موضوع به پایان رساند.

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟
پیشنهاد سردبیر

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟

تغییرات اقلیمی و در نتیجه آن گرم‌تر شدن کره زمین همچنین عقب‌نشینی و پس رفت آب در سواحل دریای کاسپین طی سال‌های اخیر منجر به کاهش شدید آب در خلیج گرگان شده است

این کاهش چشمگیر با آغاز به کار ۱۸ سد بر روی رودخانه ولگا که مهم‌ترین تأمین‌کننده آب دریای کاسپین است، همراه، و به ۴۰ سد قبلاً” احداث شده اضافه شد. این اقدام به کاهش ۲۲ درصدی ورود آب به دریای خزر طی چهار سال اخیر منجر و روند خطرناک خشک‌شدن خلیج گرگان را سریع‌تر کرد.

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.