حفاظت صوتی از نهنگ های دریای شمال

شرکت Trianel GMBH  نخستین مرحله از کار ساخت و ساز خود را در ماه سپتامبر آغاز کرد و طی این عملیات قرار بود چهل عدد از توربین های مدلAreva Wind’s 5MW برای تولید نیروی برق در فاصله 45 کیلومتری ساحل آلمان تا پایان سال 2012 آماده بهره برداری شود. کمپانی Trianel GMBH ، که یک موسسه خدماتی و مجری طرح های عمرانی است، عملیات این محوطه را مدیریت کرد. طبق برآوردها، تعداد 50 تا 100 فقره نهنگ دندان دار در محدوده ای به وسعت 56 کیلومتر مربع زیست می کنند.
نهنگ

ترجمه و گردآوری: ایراندخت صالحی ،پژوهشگر توسعه پایدار

شرکتهای دست اندر کار نصب توربین بادی در دریای شمالی انگلستان در سال 2012طی یکی از عملیات های نصب متوجه شدند که  نصب توربین ها نوعی آلودگی صوتی ایجاد می کند که به نهنگ های دریای شمال آسیب می رساند. این نهنگ ها که به نهنگ دندان دار (نوعی دلفین) موسومند از قبیل نهنگ های کوچک ساحلی، برای حرکت در آب و تعیین مسیر، از جهت یاب صوتی استفاده می کنند. متاسفانه، سر و صدای حاصل از عملیات تاسیسات فرا ساحلی هنگام نصب پایه های اصلی در عمق آب باعث انحراف مسیر این جانور می شود. در حال حاضر، شرکت Trianel GMBH که مدیریت نصب توربین های بادی را بر عهده دارد به منظور حفاظت نهنگ ها از آلودگی صوتی، استفاده از نوعی دیواره یا حصار تحت عنوان  “پوشش حبابی” را آغاز کرده است. مطلبی که در زیر می خوانید گزارشی است از Offshore Wind power  که در 8 مارس 2012، در مجله اینترنتی  INTERNATIONAL  RENEWABLES منتشر شده است. این گزارش اهمیت رعایت نکات زیست محیطی را در انجام پروژه های فرا ساحل گوشزد می کند:

شرکت Trianel GMBH  نخستین مرحله از کار ساخت و ساز خود را در ماه سپتامبر آغاز کرد و طی این عملیات قرار بود چهل عدد از توربین های مدلAreva Wind’s 5MW برای تولید نیروی برق در فاصله 45 کیلومتری ساحل آلمان تا پایان سال 2012 آماده بهره برداری شود. کمپانی Trianel GMBH ، که یک موسسه خدماتی و مجری طرح های عمرانی است، عملیات این محوطه را مدیریت کرد. طبق برآوردها، تعداد 50 تا 100 فقره نهنگ دندان دار در محدوده ای به وسعت 56 کیلومتر مربع زیست می کنند.

در این گزارش آمده است که 24 پایه (فوندانسیون) تا کنون در کف دریا جاگذاری شده . صدای این عملیات به قدری بلند است که می تواند قدرت شنوایی آبزیان را از بین ببرد. بنا به گفته مدیر عملیات  “حد مجاز فرا ساحل این امکان را می دهد که ما در فاصله 750 متری از منبع صدا،  در معرض 160 دسیبل قرار داشته باشیم “. او می گوید که متاسفانه تکنولوژی موجود در بازار نتوانسته است تضمین کند که این هدف قابل حصول است. در نتیجه، صداهای 170 دسیبل و بالاتر اغلب فقط در شعاع 750 متری اندازه گیری شده اند”.

اکنون به نظر می رسد که راه حلی برای این معضل پیدا شده است: پوششی از حباب! برای تولید چنین پوششی یک لوله متخلخل به طول 500 متر در پیرامون سایت عملیات نصب  و با هوای فشرده پر می شود. هوای موجود در لوله میلیونها حباب کوچک از عمق تا سطح آب ایجاد می کند. بدین ترتیب مانند یک دیوار محافظ از عبور امواج صوتی جلوگیری می نماید. سخنگوی شرکت  Trianel GMBH می گوید که صدای حاصله بدین طریق می تواند تا یک دهم شدت اولیه خود کاهش یابد.

حفاظ صوتی جدید می تواند برای نصب توربین های بادی در فرا ساحل به یک روش استاندارد تبدیل شود

در ادامه گزارش مشخص می شود که  حین تحقیق و آزمایش اولیه، جریان های زیر دریا پوشش حبابی را با خود حمل و جا به جا می کرده، اما این جا به جایی اکنون مطابق با زمان نصب لوله انجام می گیرد.  چنین روشی تازه نیست. این روش اولین بار هنگام قرار دادن مین ها در دریای شمال و دریای بالتیک به کار رفته است. اینک روش مذکور طی یک پروژه تحقیقی که توسط وزارت محیط زیست آلمان انجام گرفته، ارتقاء یافته است. این نخستین بار است که رویکرد یاد شده در پروژه ای با این ابعاد مورد استفاده قرار می گیرد. سخنگوی شرکت Trianel GMBH  گفت: “تا این زمان  فقط شمع ها (تیرپایه) توسط پوششی از حباب احاطه می شدند، اما در محوطه سازی توربین بادی شرکت Trianel GMBH کل سایت این سازه به حفاظ صوتی زیر آب مجهز شده است”.

هزینه نصب فوندانسیون حدود 125 هزار یورو می باشد که برای اولین سری از توربین ها که 40 عدد است به حدود پنج میلیون یورو می رسد. سازمان حفاظت از طبیعت آلمان NABU پروژه را زیر نظر دارد و استفاده از این تکنولوژی را برای تمام شرکتهای تاسیساتی الزامی کرده است.

منبع: مجله اینترنتی      INTERNATIONAL  RENEWABLES

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.