روزنامه جام جم/فرزاد علیزاده عضو ستاد مردمی نجات آشوراده:
در میان گونه های جانوری متعدد دریای کاسپین، فوک ها تنها پستانداران این بزرگترین دریاچه ی آب شور جهان هستند؛ از این رو، فوک خزری را شاید بتوان یکی از مهمترین و شاخص ترین گونه های حیات وحش در جزیره آشوراده نامید.
فوک خزری، چندی پیش در فهرست سرخ IUCNاز طبقه “آسیب پذیر” به طبقه “درمعرض انقراض” منتقل شد و این به معنای وخیم شدن شرایط ادامه حیات این گونه است.
بنا به حساسیت شرایط زیست این گونه، مرکز تحقیقاتی درمانی فوک خزری در جزیره آشوراده تا این لحظه موفق شده است 82 فوک را نجات دهد، و پس از درمان رها سازی کند. این مرکز در تلاش است با فرهنگ سازی و آموزشهای لازم به بومیان سه استان شمالی کشور، همچنان ایجاد مرکزی در کشور قزاقستان، این گونه ی با ارزش را از خطر انقراض نجات دهد.
شایان ذکر است که براثر فشار دوستداران حیات وحش و راه اندازی کمپین های بین المللی، کشور روسیه مجبور شد مجوز شکار فوک در سال 2018 را لغو کند اما متاسفانه این کشور، در سال جدید میلادی مجددا” مجوز شکار فوک را صادر کرده است.
مساعد بودن شرایط محیطی جزیره آشوراده به لحاظ برخورداری از قابلیت های پناهگاه حیات وحش، به ویژه خالی از سکنه بودن سواحل جزیره آشوراده و بکر بودن محیط طبیعی موجب شده است تا این گونه جانوری با ارزش به این منطقه پناه آورد.
از دلایل نابودی این گونه ی جانوری با ارزش که حتی فضولات آن نیز خود یک منبع غذایی در دریای خزر محسوب می شود، و نابودی آنها اکوسیستم خزر را به خطر میاندازد می توان صید بی رویه، آلودگی صنعتی و نفتی را برشمرد. ویلاسازی های بی رویه در نوار جنوبی ساحل دریای خزر نیز که به تخریب زیستگاه این گونه منجر شده است از دیگر دلایل کم باروری و در نتیجه کاهش جمعیت فوک ها می باشد.
علیرغم این خطرات، متاسفانه اکنون بر اساس آخرین طرح گردشگری آشوراده قرار است به زودی زون شنا و ماهیگیری ، محدوده شنای بانوان و آقایان و پاتوق ساحلی در تنها زیستگاه فوک خزری احداث شود.