پدیده ای به نام حیوانات شهری/سگ های رهاشده قسمت دوم

اگر به بازار خريد و فروش حيوانات در بزرگراه آزادگان سري بزنيد متوجه مي‌شويد كه انواع و اقسام حيوانات، از عقاب و شاهين و سمندر گرفته تا مار و افعي و رتيل و عنكبوت! تا انواع و اقسام سگ‌هاي غيربومي در آنجا به فروش مي‌رسد، دلالان حيوان آزار، هر كاري كه دل‌شان بخواهد مي‌كنند و متاسفانه بازهم سازمان شهرداري تهران كمترين نظارتي بر اين موضوع ندارد.
سگ رها

روزنامه اعتماد/ فرزاد علیزاده فعال حقوق حیوانات

در خصوص حیوانات شهری بارها گفته شده که اصولا حیوانات رهاشده در طبیعت، محیط زیست شهری و حاشیه شهرها محصول خودخواهی انسان‌ها و دست‌اندازی در طبیعت است و ما نباید با نادیده گرفتن نقش خود در این ماجرا کشتار بی‌رحمانه سگ‌ها را توجیه کنیم. انباشت زباله‌های شهری در خارج از شهرها به کانون تجمع حیوانات بلاصاحب از جمله سگ‌ها تبدیل می‌شود، در نتیجه سگ‌ها جفت‌گیری کرده و با توجه به وجود غذای کافی توله‌های خود را بزرگ می‌کنند، سگ‌ها در هفت، هشت ماهگی بالغ شده و به همین ترتیب درصورتی که عقیم نشده باشند هرسال نسل‌شان چند برابر می‌شود. غذارسانی مدیریت نشده همشهریان هم که از سر دلسوزی انجام می‌شود بر این مشکل می‌افزاید. یکی دیگر از موضوعاتی که بر تعداد سگ‌ها می‌افزاید وجود کارگاه‌های ساختمانی بزرگ در شهر یا حاشیه شهرهاست! مدیران این کارگاه‌ها برای امر محافظت تعداد زیادی سگ را نگهداری می‌کنند، سگ‌ها پس از احساس امنیت و ایجاد قلمرو برای خود جفت‌گیری می‌کنند و حال اگر یک پروژه ساختمانی 3-2 سال طول بکشد، همین تعداد چند برابر شده و در نهایت هم توسط مسوولان امر رها می‌شوند، متاسفانه شهرداری هم هیچ نظارتی در این خصوص انجام نمی‌دهد، کارگاه‌ها و کارخانه‌های حاشیه شهرها را هم می‌توانید به این آمار اضافه کنید. در صورتی که شهرداری تهران می‌تواند با نظارت بر این امر، صاحبان سگ‌ها را مقید به عقیم‌سازی کند و به سادگی می‌تواند جلوی ازدیاد بخش قابل توجهی از ازدیاد نسل سگ‌ها را بگیرد. موضوع واردات و توله‌کشی از سگ‌ها هم یکی دیگر از راه‌های غیرانسانی این صنعت بی‌رحم است. اگر به بازار خرید و فروش حیوانات در بزرگراه آزادگان سری بزنید متوجه می‌شوید که انواع و اقسام حیوانات، از عقاب و شاهین و سمندر گرفته تا مار و افعی و رتیل و عنکبوت! تا انواع و اقسام سگ‌های غیربومی در آنجا به فروش می‌رسد، دلالان حیوان آزار، هر کاری که دل‌شان بخواهد می‌کنند و متاسفانه بازهم سازمان شهرداری تهران کمترین نظارتی بر این موضوع ندارد. بنابراین ملاحظه می‌شود که فقدان دانش علمی در مورد مدیریت حیوانات شهری (چه در بین مسوولان و چه طرفداران حقوق حیوانات) چه اندازه مشکلات و آسیب‌هایی در بردارد. در خاتمه لازم به ذکر است تا لایحه حقوق حیوانات عملا به تصویب نرسد و سازوکار قانونی جهت حمایت از حیوانات و پیشگیری از جرایم مربوطه اجرایی نشود، همچنان شاهد کشتار و حیوان‌آزاری و خشونت علیه حیوانات به ویژه سگ‌ها خواهیم بود.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.