چرا سازمان حفاظت از محیط زیست از شکار حیات وحش دفاع می‌کند؟

در حالیکه جمعیت حیات وحش کشور در معرض انقراض قرار دارد، اخیرا رییس سازمان محیط زیست از شکار حیات وحش و کسب درآمد از این طریق دفاع کرده و از صدور مجوزهای شکار خبر داده است.
چرا سازمان حفاظت از محیط زیست از شکار حیات وحش دفاع می‌کند؟

گروه جامعه خبرگزاری مهر: چندی پیش تصویر نامه‌ای مبنی بر عدم صدور مجوزهای شکار در مناطق آزاد توسط مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست منتشر شد.

نامه ممنوعیت شکار در مناطق ازاد

این دفتر که سابقه‌ای همچون تعطیلی تنها کلینیک دولتی و مرجع بازپروری حیات وحش کشور (کلینیک پردیسان)، انتقال پنهانی و پر سروصدای تنها یوزهای آسیاییِ در اسارت به سمنان، انتقال حیوانات کلینیک پردیسان به باغ‌وحش‌های بدنام ایران و دفاع تمام قد از شکارچیان را در کارنامه پر انتقاد خود دارد، چند شب پیش در شبکه خبر از اظهار نظر عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، مبنی بر مجاز بودن شکار قوچ بالای ۹ سال دفاع کرد و قیمتی که خارجی‌ها برای شکار هر قوچ می‌پردازند را ۲۰.۰۰۰ دلار اعلام کرد.

این درحالی است که پیشتر، یکی از خبرگزاری‌های رسمی کشور به نقل از عیسی کلانتری، رقم پرداختی خارجی‌ها را (اشتباهاً یا سهواً) ۲۰ دلار اعلام کرده بود که البته، شهاب‌الدین منتظمی، مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست آن را شیطنت فضای مجازی دانست.

این‌که سازمان محیط زیست بر اساس کدام سرشماری و آماری به این نتیجه رسیده که مجاز است حیات وحش مناطق تحت حفاظتش را به بهانه مازاد بودن آنها حراج کند، جای سؤال است. در دوره‌های قبل و زمان صدور مجوزهای پیشین هم این دفتر هیچگاه مدارکی مستند در خصوص سرشماری علمی و کارشناسی حیات وحش ارائه نداده بود.

در نظر داشته باشید که حیات وحش کشور تا رسیدن به استانداردهای جهانی کیلومترها فاصله دارد و به گفته بسیاری از کارشناسان مستقل حیات وحش، وضعیت گونه‌های جانوری کشورمان، به‌دلیل شکار بی‌رویه، تخریب زیستگاه تصادفات جاده‎ای، حضور چندین برابری ظرفیت مجاز دام در مناطق و انتقال بیماری‌های مشترک از جمله طاعون نشخوارکنندگان کوچک PPR و … در معرض انقراض جدی قرار دارد. حتی دیده شده است که همزمان با وجود این بیماری مهلک در برخی مناطق و تلفات سنگین چارپایانِ نشخوارکننده منطقه، بازهم مجوز شکار در همان منطقه و استان صادر شده است.

شکار حیات وحش

به گفته فرمانده یگان محیط زیست، سه میلیون اسلحه دارای مجوز در کشور وجود دارد، البته منابع غیر رسمی عدد اسلحه‌های موجود را پنج میلیون تخمین می‌زنند که سالانه تعداد سی هزار اسلحه‌ی تولید داخل جدید هم به آن اضافه می‌شود.

درست در همین زمان، شکارچیان سرخورده نیز با انتشار گسترده عکس‌های قدیمی مربوط به دهه سی و چهل از مرحوم شجریان، مرحوم اینانلو و مرحوم اسکندر فیروز سعی دارند قباحت شکار را کمرنگ کنند و قرق‌های اختصاصی شکار را رسمیت ببخشند، در حالی که بارها و بارها همین اشخاص شکار را تقبیح کرده و اقرار کرده‌اند که از شکار دست کشیده و تبدیل به افرادی حفاظت گرا شده‌اند.

از سویی دیگر، شنیده می‌شود که سرکرده یکی از بنگاه‌های دلال شکار که از سازمان محیط زیست برای خارجی‌ها مجوز شکار می‌گیرد، از فعالان محیط زیستِ مخالفِ شکار به اتهامات واهی شکایت کرده است.

رئیس سازمان محیط زیست که بی‌شک یکی از پراشتباه‌ترین دوران مدیریت سازمان محیط زیست را سپری می‌کند، از بلامانع بودن شکار قوچ بالای ۹ سال سخن می‌گوید.(این دلیلِ نخ‌نما شده و غلط مبنی بر این‌که قوچ و کل به نظر پیری که اتفاقاً در دفاع از قلمرو تمامی رقبا را می‌تواند شکست دهد، توانایی تولید مثل ندارد و در طبیعت بی‌مصرف است، توجیه اشتباهی است که نظام طبیعت را به‌طور کلی زیر سوال می‌برد. توجیهی که بارها و بارها از سوی عیسی کلانتری مطرح شده است و تنها بی‌اطلاعی و عدم شناخت صحیح از حیات وحش و نظام طبیعت از سوی ایشان و مشاوران شکار دوستش را اثبات می‌کند.)

حتی اگر این ادعای عوام فریبانه یعنی صدور مجوز شکار برای قوچ بالای ۹ سال را قبول کنیم تصاویر منتشر شده از حیوانات شکار شده توسط شکارچیان که عموماً حیوانات ۶-۷ ساله هستند خلاف این ادعا را اثبات می‌کند

پس از آن، در کمال شگفتی مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش در رسانه ملی، مبلغ جریمه ۲۵ میلیون تومانی کل و قوچ را به اشتباه ۷۰ میلیون تومان اعلام و از این موضع دفاع می‌کند و این گمانه را تقویت می‌کند که ارتباط این ماجراهای همزمان با هم چیست؟ آیا لابی چند شرکت واردکننده توریست شکار با سازمان محیط زیست، که اساساً باید مدافع حیات وحش و محیط زیست باشد، آن‌قدر قوی است که مدیران سازمان را وادار می‌کند به‌طور آشکار از شکار دفاع کنند؟ امری که اگر حقیقت داشته باشد، بسیار باعث تأسف است.

این نشانه‌ها، درست زمانی که فراکسیون محیط زیست، که بی‌شک یکی از پرکارترین فراکسیون‌های محیط زیست در ادوار مجلس بوده است، از تصمیم جدی برای تغییرات اساسی و زیربنایی در قوانین صید و شکار سخن می‌گوید، چه معنائی می‌تواند داشته باشد.

*فرزاد علیزاده فعال محیط زیست

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.