عمل‌های زیبایی حیوانات نقض آشکار حقوق حیوانات

پس از انتشار اخبار اعمال زیبائی و ایجاد حواشی بر آن، هر چندکه "جامعه دامپزشکی حیوانات  کوچک" با انتشار نامه‌ای موضوع را کتمان نکرده و آن را از سوی عده‌ای از دامپزشکان محتمل دانست، اما یکی از رسانه‌های دامپزشکی کل ماجرا را غیرواقعی خواند و آن را شایعه‌پراکنی رسانه‌های مغرض و دامپزشکان را صنف مظلوم دامپزشکی  قلمداد کرد.
عمل زیبائی حیوانات

خبر آنلاین: فرزاد علیزاده، فعال حقوق حیوانات

طی چندین هزاره، بشر بر طبیعت و برخی حیوانات چیرگی یافت و با اهلی کردن حیوانات، زندگی مسالمت‌آمیزی را با آن‌ها شروع کرد.

اهلی کردن حیوانات در ابتدا بر اساس ضرورت و اقتضائات دوران کشاورزی و شروع حمل و نقل و مبادلات کالایی صورت گرفت. اما رفته رفته، با پیدایش شهرها و زندگی شهرنشینی و ظهور طبقه‌ی اشراف (دوران فئودالیسم)، انگیزه‌ی نگهداری حیوانات اهلی خانگی از جنبه‌ی اقتصادی و نقش حیوان در فرآیند تولیدات کشاورزی و گله‌داری (گاو، اسب، قاطر، سگ و پرندگان و …) فراتر رفت و به اصطلاح با انگیزه‌ی زیست پر از تجملات اشرافیت (آن‌چه امروز زندگی لاکچری می‌نامیم) ادامه یافت. از این نقطه‌ی تاریخی بود که برخی حیوانات به‌ویژه سگ، گربه و پرندگان به داخل قصرها و کاخ‌های مجلل اشراف راه یافتند. این میراث نامبارک امروزه طیفی از حیوانات زبان بسته را شامل می‌شود و تصور همه بر این است که به حیوان خانگی لطف شده و در کمال خوش اقبالی، یک زندگی مسالمت آمیز را در کنار صاحبش دارد. هرچند انسان‌ها با بهره‌کشی از حیوانات، در واقع حقوق اولیه‌ی آن‌ها، که همان حق زندگی آزاد است را نادیده می‌گیرند و همین امر مفهوم “زندگی مسالمت آمیز” را کاملاً نقض می‌کند.

البته، نگهداری از حیوانات آسیب دیده‌ای که قابلیت زندگی در محیط‌زیست طبیعی خویش را از دست داده‌اند و توسط انسان‌های شریف نگهداری و تیمار می‌شوند، از این قاعده مستثنی است.

در ایران نیز مانند سایر کشورها، سال‌هاست که با پدیده‌ی نوظهوری تحت عنوان حیوانات آپارتمانی! مواجه هستیم. حیوانات آپارتمانی، عموماً به حیواناتی اطلاق می‌شود که قربانی دست‌اندازی، بهره‌کشی و صنعت بیرحمانه‌ای هستند که آن‌ها را بازیچه و اسباب سرگرمی و تفنن بشر می‌داند و بدون در نظر گرفتن حقوق اولیه، انواع و اقسام نژادها را تولید! می‌کند؛ چنین دخل و تصرفی در تمام جنبه‌های زیستی زندگی حیوانات، مفهوم انسانیت بشر را نیز زیر سؤال می‌برد.

این دست‌اندازی در زندگی حیوانات آپارتمانی، کار را به جایی رسانده است که افرادی به ظاهر حیوان دوست! برای زیبایی حیوان یا خوشایند خود، اقدام به انواع جراحی‌ها بر روی حیوانات خانگی می‌کنند:

کشیدن ناخن‌های گربه به‌منظور جلوگیری از چنگ انداختن بر مبلمان و …، یکی از این اعمال غیرانسانی است. متأسفانه بعد از این عمل، گربه به سختی راه می‌رود و ظاهراً راه رفتن برای حیوان بیچاره دردناک می‌شود.

 چندی پیش، درباره عمل‌های جراحی زیبایی بر روی حیوانات گزارش‌هایی منتشر شد و واکنش‌های مختلفی را برانگیخت. یکی از این گزارشات که پیش‌تر به‌صورت میدانی تهیه شده بود، موارد طرح شده در خصوص اعمال جراحی زیبایی بر روی حیوانات خانگی  را تأیید می‌کرد.

عمل زیبائی حیوانات

 از اجرای عمل‌های زیبایی نظیر کوتاه کردن گوش، دم، تزریق بوتاکس یا خالکوبی گرفته تا برداشتن تارهای صوتی سگ به‌منظور حذف صدای پارس کردن حیوان. این عمل دردناکِ دستکاری و جراحی حنجره سگ در نهایت منجر به سرطان حنجره و مرگ دردناک حیوان می‌شود.

لازم است اشاره کنم که در کشورهای پیشرفته که قوانین رفاه و حقوق حیونات به رسمیت شناخته شده است، برای انجام هر یک از این اعمال، پروانه‌ی دامپزشکی شخص خاطی برای همیشه سلب و با مشکلات قانونی روبرو خواهد شد.

سالیان سال است که چوپان‌ها و گله‌دارها با روش‌های بی‌رحمانه اقدام به توله‌کشی و پرورش سگ‌های گله می‌کنند. بریدن دم و خوراندن آن به حیوان (برای  وحشی شدن) و بریدن گوش‌ها برای جلوگیری از مزاحمت هنگام دعوا با گرگ در میان آن‌ها امری متداول است که در نبود نظارت دستگاه متولی انجام می‌شود. متأسفانه سازمان دامپزشکی به‌عنوان مرجع متولی، همچون موارد دیگر کمترین نظارتی بر این کار ندارد.

پس از انتشار اخبار اعمال زیبائی و ایجاد حواشی بر آن، هر چندکه “جامعه دامپزشکی حیوانات  کوچک” با انتشار نامه‌ای موضوع را کتمان نکرده و آن را از سوی عده‌ای از دامپزشکان محتمل دانست، اما یکی از رسانه‌های دامپزشکی کل ماجرا را غیرواقعی خواند و آن را شایعه‌پراکنی رسانه‌های مغرض و دامپزشکان را صنف مظلوم دامپزشکی  قلمداد کرد.

عمل زیبائی حیوانات

 این در حالی است که گاه و بیگاه، گزارشات و اخباری منتشر می‌شود که نشان می‌دهد دامپزشکانی، تحت پروژه‌های مدیریت حیوانات شهری در شهرداری‌ها، به‌دلیل گران بودن داروهای دامپزشکی، سگ‌های شهری را با تزریق اسید، گازوئیل و… قتل عام می‌کنند و متأسفانه هیچ برخوردی هم از جانب سازمان نظام دامپزشکی با این افراد نمی‌شود.

البته آن را نمی‌توان به دامپزشکان شریفی که داوطلبانه و با کمترین هزینه یا به‌صورت رایگان، حیوانات شهری را درمان یا عقیم سازی می‌کنند تعمیم داد. حساب این انسان‌های شریف از دامپزشکان پول پرستی که در کلینیک‌های لاکچری خود با انجام این عمل‌های به‌ظاهر زیبائی! درآمدهای میلیونی دریافت می‌کنند و سلامت حیوان را به‌خطر می‌اندازند جداست.

به‌نظر می‌رسد سرپرستان این حیوانات نیز که حیوانات خانگی‌شان را مجبور به انجام این اعمال می‌کنند، مشکلات روحی و روانی داشته و لازم است سلامت روان آن‌ها توسط روانپزشک بررسی شود.

عمل زیبائی حیوانات

با توجه به یافته‌های پژوهشی و علمی متعدد که اثبات می‌کند، حیوانات دارای «فهم» و «گیرنده‌های احساسی» هستند، این تفکر که سایر حیوانات «پست‌تر» هستند و چون گونه‌ ضعیف‌تری هستند و ما حق داریم از آن‌ها بهره‌کشی کنیم، یک تفکر غلط و غیر اخلاقی است.

منشور جهانی حقوق حیوانات به صراحت بیان می‌کند همه حیوانات در زندگی حقی برابر در یک چارچوب بیولوژیکی متعادل دارند و هیچ حیوانی نباید در معرض برخورد نامناسب یا اعمال بی‌رحمانه قرار گیرد. هر فعل غیرضروری، منجر به مرگ حیوانات می‌شود و هر گونه تصمیم، منجر به چنین عملی به مثابه جنایت علیه حیات است. متأسفانه، عدم وجود نظارت توسط سازمان‌های نظارتی بر موضوع حیوانات شهری و خانگی صنعت بهره‌کشی از حیوانات را تبدیل به یک صنعت بی‌رحم و غیرانسانی کرده است که روزبه‌روز اخبار ناخوشایندی از آن منتشر می‌شود.

بجاست با تدوین قوانین و مقررات بازدارنده، جلوی این رفتار بی‌رحمانه گرفته شود و رسانه‌های جمعی، به‌ویژه رسانه‌های نهادهای جامعه مدنیِ حامیان حیوانات و دوستداران طبیعت، با تولید محتوا در اینباره آگاهی جمعی جامعه را در مورد حقوق حیوانات بالا ببرند و با فرهنگ‌سازی در این زمینه، حساسیتِ جامعه را نسبت به حقوق حیوانات، به‌خصوص حیوانات اهلی و خانگی ترغیب کنند.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.