باغ وحش و باغ پرندگان نمونه کامل حیوان آزاری است

اگر فیلمهای منتشر شده توسط فعالان حقوق حیوانات از پشت صحنه ی تعلیمات حیوانات در سیرکها وباغ وحش ها و دلفیناریوم ها را مشاهده کنید متوجه خواهید شد که این تعلیمات جهت انجام حرکات نمایشی با شکنجه جسمی و روحی ، داغ و درفش و شلاق همراه است و عموما" حیوانات نگه داری شده در این مکانها از آسیب های جدی روانی رنج می برند  و قابلیت بازگشت به طبیعت را از دست داده اند.
باغ وحش

روزنامه آفتاب یزد/فرزاد علیزاده فعال حقوق حیوانات:

باغ وحش و باغ پرندگان نمونه کامل حیوان آزاری است

در ماده 3 از منشور جهانی حقوق حیوانات چنین می خوانیم: “هیچ حیوانی نباید در معرض برخورد نامناسب یا اعمال بی رحمانه قرار گیرد”

مکان هایی تحت عنوان  باغ وحش ،باغ پرندگان ، دلفیناریوم و سیرک حیوانات ، بطور آشکار برخلاف منشور جهانی حقوق حیوانات هستند و ناقض این حقوق به شمار می آیند.

خوشبختانه طی سالیان اخیر به مدد تلاش ها و پیگیری های  فعالان حقوق حیوانات در کشور ، بسیاری از سیرک ها ، حیوانات را از نمایش های خود حذف کرده اند و بسیاری از ادارات کل محیط زیست استانها برای سیرکهای دارای حیوانات مجوز فعالیت صادر نمی کنند. اصولا” جداکردن حیوانات از محل زندگی خود، رام کردن و تعلیم دادن آنها جهت انجام حرکات نمایشی با تنبیه ، شلاق و درد همراه است.

متاسفانه آنچه  تماشاگران در ظاهر می بینند، از جمله حرکات نمایشی ماهرانه و جذاب توسط حیوانات و کارهای شگفت آور دلفین ها در آب و … در واقع حاصل درد فراوان و رنج وصف ناپذیر این حیوانات زبان بسته  است. لذا تمام علاقمندان به اینگونه سرگرمی ها باید از بخش مخفی و پشت پرده ی صحنه ای که در حال تماشا هستند آگاه شوند و فریب این نمایش های جذاب را نخورند.

نمونه ی دیگر، باغ پرندگان،  چندسالی است که در کشور فراگیر شده است.  در ظاهر پرندگان در یک قفس نسبتا” بزرگ نگه داری میشوند و تا حدی آزادی پرواز و حرکت دارند، اما فراموش نکنید که قفس، قفس است ، بزرگ و کوچکش فرقی ندارد وحق پرواز آزادانه پرندگان را سلب میکند.

متاسفانه همین باغ های پرندگان نقش پررنگی در خرید و فروش پرندگان در خطر انقراض ایفا میکنند. اگر این ردپا را دنبال کنید مطمئنا” به قتلگاه پرندگان مهاجر در فریدونکنار خواهید رسید.

منطقه ی سرخرود و فریدونکنار بدلیل وجود تالابهای مصنوعی درست شده توسط برنجکاران منطقه محل زمستان گذرانی پرندگان مهاجری است که معمولا” از اواخر شهریور ماه تا روزهای پایانی اسفند میهمان طبیعت کشورمان هستند. بنظر میرسد یکی از دلایل کیفیت بالای برنج شمال (خصوصا” فریدونکنار) بدلیل وجود فضولات این پرندگان است که به عنوان یک کود طبیعی در کشت برنج به کمک شالیکاران می آید.

اما متاسفانه زمینهای شالیکاری به دامگاه تبدیل شده و نسل هرچه پرنده ی مهاجر است را نابود میکنند. فعالان محیط زیست چندین سال است در تلاش هستند تا از این قتل عام جلوگیری کنند.  با اینکه سازمان محیط زیست هم به طور جدی مخالف این کار است اما متاسفانه بنظر میرسد در دستگاه قضا اراده ای برای این امر وجود ندارد.

اگر شما تصمیم دارید کودکان خود را به باغ وحش ، باغ پرندگان ، سیرک حیوانات یا دلفیناریوم ببرید باید بدانید که با این کار حیوان آزاری ، زندانی کردن حیوانات و رفتار غیراخلاقی با حیوانات را در ضمیر ناخودآگاه فرزندانتان نهادینه میکنید.

اگر فیلمهای منتشر شده توسط فعالان حقوق حیوانات از پشت صحنه ی تعلیمات حیوانات در سیرکها وباغ وحش ها و دلفیناریوم ها را مشاهده کنید متوجه خواهید شد که این تعلیمات جهت انجام حرکات نمایشی با شکنجه جسمی و روحی ، داغ و درفش و شلاق همراه است و عموما” حیوانات نگه داری شده در این مکانها از آسیب های جدی روانی رنج می برند  و قابلیت بازگشت به طبیعت را از دست داده اند.

این نکته ی طلایی را از یاد نبریم که هر قدر به بازگرداندن حقوق “طبیعت و حیوانات” و به حفظ تعادل اکوسیستم ها  کمک کنیم، به توازن زندگی اکنون و آینده ی فرزندانمان و تبار انسانی کمک کرده ایم.

 

 

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.