بیانیه شماره ۲ سماک: تخریب محیط زیست و خام‌فروشی به بهانه‌ تحریم و اشتغالزائی!

ستاد مردمی احیای کرکس‌کوه با انتشار بیانیه ای از صدور مجوز جدید بهره‌برداری از معادن بدون ارزیابی محیط زیستی و سکوت سازمان محیط زیست به عنوان متولی طبیعت انتقاد کرد.
بیانیه شماره 2 سماک

به گزارش خبرگزاری مهر، ستاد مردمی احیای کرکس‌کوه با انتشار بیانیه‌ای از صدور مجوز جدید بهره‌برداری از معادن بدون ارزیابی محیط زیستی و سکوت این سازمان به عنوان متولی محیط زیست انتقاد کرد.

متن این بیانیه به شرح زیر است:

«تحفظوا من الارض فإنها أمکم»؛ از زمین حفاظت کنید به درستی که آن مادر شماست. پیامبر اکرم حضرت محمد (ص)

اصل پنجاهم قانون اساسی:

در جمهوری اسلامی‌، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌شود. از این رو فعالیت‌های اقتصادی و غیر آنکه با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است‌.

شنیده‌ها حاکی از رویکرد جدید وزارت صمت در صدور مجوزهای جدید به منظور بهره‌برداری از معادن بدون ارزیابی محیط زیستی می‌باشد متأسفانه سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها و مراتع که متولی امر حفاظت و صیانت از طبیعت ایران هستند همچون گذشته سکوت اختیار کرده و هیچ‌گونه اقدام محسوس و مؤثری با وجود ابلاغ الزامات و مقررات محیط زیستی از سوی قانونگذار در حوزه فعالیت معدنی انجام نمی‌دهند.

امروزه بهره برداری بی‌حساب و کتاب از طبیعت مهمترین معضلی است که بشر با آن دست و پنجه نرم می‌کند، انگار نه انگار که نفس انسان‌ها به طبیعت و تنوع زیستی آن بند است.
بر اساس قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (۱۴۰۰-۱۳۹۶) دولت موظف بوده تا با بازنگری در محدوده مناطق چهارگانه محیط زیست و همچنین تعریف و تقسیم‌بندی جدید از مناطق با توجه به تقسیمات نوین اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت IUCN مناطق جدید را از نظر درجه حفاظت محیط‌زیستی معرفی نماید امر مهمی که تمام این سال‌ها مغفول مانده است.

بر اساس همین قانون شورای عالی معادن موظف است پیش از هرگونه واگذاری پروانه (قبل از بهره برداری) رعایت ملاحظات محیط زیستی و تأکید بر حداقل تخریب منابع طبیعی را درنظر بگیرد و از بهره برداری غیر منطقی جلوگیری و با آن به شکلی سختگیرانه برخورد کند.

کوهستان کرکس

نمونه بارز بهره‌برداری بی‌ضابطه و بدون حساب و کتاب از منابع طبیعی به واسطه وجود معادن مخرب را در منطقه حفاظت شده کرکس شهرستان نطنز (به ویژه روستای اوره، کمجان و شهر طرق رود) شاهد هستیم. با شیوه‌ای که دولت در پیش گرفته است دیری نخواهد گذشت که سراسر ایران به دلیل عدم توجه به توسعه‌ی پایدار و بهره‌برداری غیرعلمی و گسترده از منابع و مواهب طبیعی تبدیل به سرزمینی خشک و بی‌آب و علف شود.

مهاجرت و خالی شدن مناطق از ساکنان بومی و در نتیجه نا امنی، تخریب زیستگاه، خام فروشی، ورود نیروهای غیر بومی کار ارزان قیمت به بهانه تولید. و اشتغال و سو استفاده‌های گوناگون از این افراد در مناسبات سیاسی تنها تعدادی از پیامدهای تصمیمات برخی از مدیران در پشت درهای بسته است.

اینگونه مدیران در صدور مجوزهایی که منجر به تخریب محیط زیست و خام‌فروشی به بهانه تحریم و اشتغالزائی صادر می‌کنند کار را به جایی رسانده‌اند که چندی پیش رهبر انقلاب نیز به آن اعتراض و هشدار داده‌اند که باید از خام فروشی در سنگ‌های معدنی قیمتی و فرآوری آنها در خارج و بازگرداندن به کشور با چندین برابر قیمت جلوگیری به عمل آید و آن را از جمله مواردی دانستند که نشان می‌دهد باید در این زمینه کار جدی صورت گیرد.

مقام معظم رهبری پیش تر نیز در رابطه با جلوگیری از تخریب محیط زیست به بهانه اشتغال فرموده بودند: مسأله محیط زیست و حفظ منابع طبیعی، برای ما مسأله‌ای تجمّلاتی و درجه دو نیست؛ یک مسأله حیاتی است و در تلاش ما برای توسعه کشور، اولویّت باید در این بخش باشد.

 

لذا ستاد مردمی احیای کرکس‌کوه (سماک) ضمن اعتراض به این روند ناصواب، از همه دوستداران محیط‌زیست و فعالان و کنشگران اجتماعی و نیز مسئولین ذیربط درخواست می‌کند، این موضوع حیاتی را در کانون توجهات خود قرار داده و در جهت جلوگیری از نابودی سرزمین‌مان و ادای وظیفه نسبت به مسئولیت تاریخی خود واکنش‌های مؤثر و سازنده‌ای از خود بروز دهند.

بدیهی است که در عصر حاضر با فراگیر شدن دامنه آگاهی‌ها و شرایط انتشار و ثبت وقایع (به خصوص در موضوعات محیط زیستی) هرگونه تجاهل، بی‌مسئولیتی و چشم پوشی از وظایف اخلاقی، عرفی و قانونی در یاد و حافظه تاریخی ملت ایران ثبت و محفوظ شده و مستندی برای داوری‌های آیندگان خواهد شد.

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط 1500 تومان !
پیشنهاد سردبیر

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط ۱۵۰۰ تومان !

استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رُتبه نخست کشور را دارا است و به گفته رئیس سابق اداره امور معدنی اداره کل صمت استان اصفهان حقوق دولتی معادن در استان اصفهان 40 درصد رشد داشته و به رقم 370 میلیارد ریال رسیده است.به گفته متولیان حوزه صنعت و معدن ، 822 معدن فعال در استان باعث اشتغال 9000 نفر شده است( یعنی هر معدن 11 نفر!)

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟
پیشنهاد سردبیر

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟

مدت زمان زیاد‌ی تحت فشار طرفداران حقوق حیوانات در یازدهم شهریورماه سال ۱۳۹۸ با امضای صد نفر از نمایندگان مجلس این موضوع در قالب طرح منع حیوان آزاری به مجلس ارایه و این طرح وارد کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی شد که متاسفانه پیش از آنکه اقدامی نسبت به آن صورت پذیرد، مجلس دهم کار خود را بدون هیچ اعتنایی به حساسیت موضوع به پایان رساند.

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟
پیشنهاد سردبیر

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟

تغییرات اقلیمی و در نتیجه آن گرم‌تر شدن کره زمین همچنین عقب‌نشینی و پس رفت آب در سواحل دریای کاسپین طی سال‌های اخیر منجر به کاهش شدید آب در خلیج گرگان شده است

این کاهش چشمگیر با آغاز به کار ۱۸ سد بر روی رودخانه ولگا که مهم‌ترین تأمین‌کننده آب دریای کاسپین است، همراه، و به ۴۰ سد قبلاً” احداث شده اضافه شد. این اقدام به کاهش ۲۲ درصدی ورود آب به دریای خزر طی چهار سال اخیر منجر و روند خطرناک خشک‌شدن خلیج گرگان را سریع‌تر کرد.

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.