بیانیه “سمدا” در اعتراض به سگ‌کشی‌های اخیر در کشور

"سمدا" صراحتاً سگ‌کشی‌های اخیر را به دور از فرهنگ والای ایرانی اسلامی عنوان می‌کند و لزوم حفاظت از شأن و منزلت جایگاه حاکمیت را در کشور و همچنین در جامعه جهانی یادآور می‌شود و تأکید می‌کند که رویکردِ اتخاذ شده ناقض صریح مبانی شرعی بوده، غیرعلمی و ناکارآمد است و در نهایت تبعات آن چیزی جز نابودی و غارت منابع بیت‌المال و نیز ترویج خشونت و افعال حرام در جامعه نخواهد بود!
بیانیه

ستاد مردمی دفاع از حقوق حیوانات “سمدا”، موج اخیر سگ‌کشی‌ها در کشور که از سوی برخی مدیران ناآگاه شهرداری‌ها در حال انجام است و به نظر می‌رسد با ساخت مستندهای غیرواقعی همچون دومینو در راستای هیولاسازی از حیوانات شهری آغاز و با تشویق و حمایت و همدستی طرفداران شکار و شکارفروشی و بعضی مدیران سازمان حفاظت از محیط زیست، دامپزشکی، برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، علی الخصوص فراکسیون محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی به شکل فاجعه‌باری در جریان است را محکوم کرده و فعالین واقعی عرصه محیط‌زیست، حقوق حیوانات، مردم و مسئولین آگاه را به همراهی در این راه فرا می‌خواند.

“سمدا”، تاکید می‌نماید که به حکم عقل و شرع، آزار رساندن به زیستمندان عملی غیر انسانی و حرام است و خداوند تبارک و تعالی برای همه موجودات زنده، حق حیات و همچنین ادامه‌ی حیات را قائل شده است و بر طبق آیات و روایات انسانها را به عدم آزار رسانیدن و رعایت حقوق زیستمندان مکلف دانسته است. از آنجا که دین مبین اسلام بر پایه عقل استوار است، بین عقل و دین رابطه تنگاتنگی وجود دارد. با توجه به رویکرد غیر علمی و غیر اخلاقی که متولیان امر ساماندهی حیوانات شهری در پیش گرفته‌اند، به وضوح جایگاه عقل و شرع را زیر سوال برده اند. “سمدا”، صراحتا سگ‌کشی‌های اخیر را به دور از فرهنگ والای ایرانی اسلامی می‌داند و لزوم حفاظت از شان و منزلت جایگاه حاکمیت را در کشور و همچنین در جامعه جهانی یادآور می‌شود و تاکید می‌کند که رویکرد اتخاذ شده ناقض صریح مبانی شرعی بوده، غیرعلمی و ناکارآمد است و در نهایت تبعات آن چیزی جز نابودی و غارت منابع بیت‌المال، و نیز ترویج خشونت و افعال حرام در جامعه نخواهد بود!

در همین راستا به نیابت از جمعیت کثیری از حامیان حقوق حیوانات ضمن ابراز تاسف و مخالفت با این فجایع با صدایی رسا اعلام می‌داریم؛ که صدای بی‌صدایان بوده، هستیم و خواهیم بود و در این مسیر با بهره‌گیری از تمامی امکانات مدنی و قانونی فارغ از جنس و نوع و گونه‌ی قربانی و بنا به تکلیف شرعی و به پشتوانه‌ی دستورات دین مبین اسلام و رسول عظیم‌الشان آن در خصوص لزوم رعایت حقوق زیستمندان در برابر این رفتار غیر شرعی، غیر علمی و غیر اخلاقی مسئولان امر ایستادگی و بنا بر تجربیات موفق علمی در خصوص ساماندهی و کنترل جمعیت حیوانات شهری خواستار اتخاذ تصمیماتی بر پایه موازین علمی و اخلاقی هستیم.

از آنجایی که بنظر می‌رسد تا به امروز اراده علمی، عملی و اخلاقی مبنی بر حل مشکلات موجود در مدیران متولی امر و دیگر سازمانهای مرتبط وجود نداشته است، لذا اقدامات این ستاد شامل شکایت مستقیم از تعدادی از مسئولان به مراجع قضایی و همچنین اعلام شکایت به سازمانهای بین المللی مرتبط خواهد بود.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.