درشکه سواری، گردشگری نیست!

بنظر می‌رسد احقاق حقوق حیوانات بیش و پیش از آنکه به قوانین مدون و اجرایی نیاز داشته باشد، مستلزم کار آموزشی و فرهنگ سازی در بطن اجتماع است. اگر ما از کودکی فرزندانمان را طوری تربیت کنیم که شناخت و فهم درستی از موجودیت و حق حیات حیوانات و زندگی مسالمت آمیز با حیوانات را یادبگیرند و آنها را به چشم موجوداتی فاقد درک و شعور و احساس که فقط و فقط برای بهره کشی توسط انسانها آفریده شده‌اند نبینند، مطمئن باشید هیچوقت به خود اجازه نمی‌دهند درشکه سواری کنند یا بارشان را بر گرده‌های یک حیوان بینوا تلنبار کنند.
درشکه سواری

روزنامه آفتاب یزد/فرزاد علیزاده فعال حقوق حیوانات:

خبر از حال رفتن اسب بینوای درشکه در میدان نقش جهان اصفهان در هفته گذشته به قدری قلب دوستداران حیوانات را جریحه دار کرده که باردیگر اقدام و تلاش‌ها در جهت حذف درشکه‌های اسب کِش در اماکن مهم تاریخی کشور با جدیت بیشتری آغاز و پیگیری شده است.عجیب آن است که برخی از کارشناسان گردشگری بدون در نظر گرفتن رنجی که بر حیوانات در سرما و گرمای شدید وارد می‌شود، این موضوع را بخشی از جاذبه‌های گردشگری می‌دانند و با حذف آن و جایگزینی انواع دیگر مخالفت می‌کنند. به عنوان مثال، یک توریست خارجی کیلومتر‌ها راه را طی می‌کند، رنج سفر را به تن می‌خرد، تا خود را به اصفهان برساند و تمامی جذابیت‌های شگفت‌انگیز و زیبایی‌های بی‌نظیر این شهر ثبت شده جهانی را رها می‌کند و ترجیح می‌دهد در گرمای 42 درجه تابستان سوار درشکه بشود. این رفتار یا این ترجیح، به هر دلیلی باشد، قصور از طرف توریست نیست، بلکه قصور از دستگاه متولی گردشگری در اصفهان است که چنین برنامه‌ای را مجاز می‌داند و در اختیار گردشگران داخلی و خارجی قرار می‌دهد. ناگفته می‌توانیم حدس بزنیم که این اسب‌ها در چه شرایط جسمی قرار دارند و با چه کیفیتی تغذیه و تیمار می‌شوند ( وبلکه نمی‌شوند! ) قصه پر غصه حیوانات تحت استثمار انسانها به اینجا ختم نمی‌شود. این روزها شرایط برای کوهنوردی و فتح قله‌های مرتفع ایران بیشتر از گذشته مهیاست و متاسفانه در بسیاری از این مناطق همچون دماوند،علم کوه، اشترانکوه و… شاهد هستیم حمل بار و کوله پشتی کوهنوردان توسط قاطر یا الاغ تقریبا فراگیر شده است.خوشبختانه هنوز معدود کوهنوردانی پیدا می‌شوند که دوستدار واقعی طبیعت هستند، بارشان را خودشان حمل می‌کنند، در طبیعت ردپایی از خود به جا نمی‌گذارند، حتی المقدور در طبیعت آتش روشن نمی‌کنند و در نهایت زباله‌های خود را به نزدیکترین “شهر بزرگ” سر راهشان باز می‌گردانند.
کشته شدن اسب‌های بارکش کولبران در منطقه‌ی کردستان هم قصه ی پر رنج و درد دیگری است که آشکارا در تناقض با حقوق حیوانات قرار دارد.متاسفانه در ایران هنوز قانونی برای حمایت از حیوانات وجود ندارد. فعالان این عرصه سالهاست تلاش می‌کنند تا حقوق از دست رفته ی حیوانات را به آنها بازگردانند. آنها در این راه با انواع و اقسام مخالفت‌ها و کارشکنی‌ها مواجهند. بسیار مایه تاسف است که توجیهات، دلیل تراشی‌ها، استنادها و بهانه‌های مخالفان حقوق حیوانات، که در رد و نفی قائل شدن به چنین حقوقی ارائه می‌دهند، تا حدی از سر فقر اطلاعات علمی و یا آموزه‌های غلط است و تا حدی نیز بوی اغراض و منافع خاص از آن به مشام می‌رسد (مانند صدور انواع مجوز شکار!)
بر این اساس، بنظر می‌رسد احقاق حقوق حیوانات بیش و پیش از آنکه به قوانین مدون و اجرایی نیاز داشته باشد، مستلزم کار آموزشی و فرهنگ سازی در بطن اجتماع است. اگر ما از کودکی فرزندانمان را طوری تربیت کنیم که شناخت و فهم درستی از موجودیت و حق حیات حیوانات و زندگی مسالمت آمیز با حیوانات را یادبگیرند و آنها را به چشم موجوداتی فاقد درک و شعور و احساس که فقط و فقط برای بهره کشی توسط انسانها آفریده شده‌اند نبینند، مطمئن باشید هیچوقت به خود اجازه نمی‌دهند درشکه سواری کنند یا بارشان را بر گرده‌های یک حیوان بینوا تلنبار کنند.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.