انتخابات و صیانت از محیط زیست

آخرین مناظره ی کاندیداهای ریاست جمهوری 1400 برگزار شد؛ اما متاسفانه هیچ یک از آقایان در برنامه های مدون خود کوچکترین جایگاهی برای محیط زیست قائل نشدند و هیچ برنامه ای برای محیط زیست تار و مار شده ی ایران ارائه ندادند.این روزها تبلیغات انتخابات شوراهای شهر و روستا در جریان است. شاید مردم رنج کشیده ی در عذاب از ظلم و جور تخریبگران محیط زیستی که در شهرها خصوصا روستاها مشهودتر است، بتوانند با انتخاب افرادی که پیشینه ی شفاف محیط زیستی دارند به عنوان اعضای شورای شهر و روستا، به حفظ و پاسداشت محیط زیست پیرامون خود و تحویل این میراث به فرزندانمان، کمک کنند.
انتخاب ما صیانت از محیط زیست

فرزاد علیزاده فعال محیط زیست

روزنامه همشهری25 خرداد 1400 :

آخــرین منـاظــره کاندیداهای ریاست‌جمهوری 1400برگزار شد؛ اما متأسفانه هیچ‌یک از نامزدها در برنامه‌های مدون خود جایگاهی برای محیط‌زیست قائل‌نشدند و برنامه چندانی برای بهبود وضعیت محیط‌زیست ایران ارائه نکردند.
در دنیای معاصر در اکثر کشورهای جهان سیاستمداران عموما محیط‌زیست را یک کالای لوکس تجملاتی می‌دانند. چون جایی که نگاه به همه‌‌چیز اقتصادی و دلار محور است محیط‌زیست هیچ ارزشی ندارد. چون بهره اقتصادی کوتاه‌مدت ندارد.

محیط زیست و توسعه ناپایدار

اما این روزها تبلیغات انتخابات شوراهای شهر و روستا نیز در جریان است. مردم در شهرها و روستاها، می‌توانند با انتخاب افرادی که پیشینه شفاف محیط‌زیستی دارند به‌عنوان اعضای شورای شهر و روستا به حفظ و پاسداشت محیط‌زیست پیرامون خود و تحویل این میراث به فرزندان ایران کمک کنند.
در عرصه محیط‌زیست باید مطالبه‌گر بود و از اعضای شوراهای شهر و روستا تضمین گرفت که چه ضمانت اجرایی‌ای وجود دارد که آنها پس از راهیابی به مناصب مدیریتی، جذب جریان تخریب‌گران محیط‌زیست نشوند؟ باید از آنها پرسید نگاهشان به مقوله محیط‌زیست و زیست‌مندانش چیست؟ چه برنامه عملی و فرهنگی برای مدیریت پسماند و زباله دارند؟

 

تخریب معادن

بسیاری از شهرها و روستاهای کشور با فعالیت معادن مخرب و متخلف دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند و بهره‌برداری‌های مخرب معادن متخلف به بهانه اشتغال‌زایی و تولید ثروت به تخریب منابع طبیعی و میراث آیندگان انجامیده است. طرح‌های انتقال آب، سدسازی بی‌حساب و کتاب، احداث کارخانه‌های  پرآب‌بر نظیر فولاد و… که بدون درنظر گرفتن موقعیت جغرافیایی تنها به بهانه اشتغال احداث شده‌اند، پرشمارند.

نادیده گرفتن کشاورزی بومی برجای مانده از پیشینیان که سال‌ها منابع آبی کشور را مدیریت کرده بود، گسترش گردشگری ناپایدار و… بیانگر آن است که باید در انتخاب اعضای شوراهای شهر و روستا بیش از پیش دقت و همت داشت تا شاید در این شرایط  بحران‌زده محیط‌زیست ایران بتوان با انتخاب افرادی که دغدغه محیط‌زیست دارند، شهرها و روستاهای سبزتری داشت.
توسعه پایدار با تخریب محیط‌زیست شکل نمی‌گیرد و توسعه و تکنولوژی اگر با خردورزی همراه نشود جز تخریب سرزمینی نتیجه‌ای ندارد. شاید با بهره‌گیری از تکنولوژی در توسعه ناپایدار، صدها شغل در کوتاه‌مدت ایجاد شود، اما در درازمدت هزاران شغل و معیشت بومی از بین خواهد رفت و به همین دلیل است که انتخاب اصلح در این مسیر تعیین‌کننده است.

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط 1500 تومان !
پیشنهاد سردبیر

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط ۱۵۰۰ تومان !

استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رُتبه نخست کشور را دارا است و به گفته رئیس سابق اداره امور معدنی اداره کل صمت استان اصفهان حقوق دولتی معادن در استان اصفهان 40 درصد رشد داشته و به رقم 370 میلیارد ریال رسیده است.به گفته متولیان حوزه صنعت و معدن ، 822 معدن فعال در استان باعث اشتغال 9000 نفر شده است( یعنی هر معدن 11 نفر!)

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟
پیشنهاد سردبیر

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟

مدت زمان زیاد‌ی تحت فشار طرفداران حقوق حیوانات در یازدهم شهریورماه سال ۱۳۹۸ با امضای صد نفر از نمایندگان مجلس این موضوع در قالب طرح منع حیوان آزاری به مجلس ارایه و این طرح وارد کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی شد که متاسفانه پیش از آنکه اقدامی نسبت به آن صورت پذیرد، مجلس دهم کار خود را بدون هیچ اعتنایی به حساسیت موضوع به پایان رساند.

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟
پیشنهاد سردبیر

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟

تغییرات اقلیمی و در نتیجه آن گرم‌تر شدن کره زمین همچنین عقب‌نشینی و پس رفت آب در سواحل دریای کاسپین طی سال‌های اخیر منجر به کاهش شدید آب در خلیج گرگان شده است

این کاهش چشمگیر با آغاز به کار ۱۸ سد بر روی رودخانه ولگا که مهم‌ترین تأمین‌کننده آب دریای کاسپین است، همراه، و به ۴۰ سد قبلاً” احداث شده اضافه شد. این اقدام به کاهش ۲۲ درصدی ورود آب به دریای خزر طی چهار سال اخیر منجر و روند خطرناک خشک‌شدن خلیج گرگان را سریع‌تر کرد.

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.