گردشگردی لجام گسیخته جان حیات وحش را به مخاطره انداخته است

ستاد مردمی دفاع از حقوق حیوانات ایران به تمامی متولیان امر هشدار می‌دهد: «جامعه‌ای که رحم و شفقت از آن رخت بر بسته باشد و نابرابری و تعدی به حقوق سایر موجودات، اعم از گیاهان و جانوران را در بی‌تفاوتی نظاره کند، جامعه‌ای بیمار و بی‌هنجار است و دیر یا زود به قهقرا خواهد رفت.»
گردشگری لجام گسیخته

به گزارش خبرنگار مهر، ستاد مردمی دفاع از حقوق حیوانات ایران (سمدا) با ارسال بیانیه ای به مهر نسبت به انتشار فیلمی از تعقیب یک فرد «کل» در کویر مرکزی از سوی آفرود سواران که منجر به مرگ این حیوان شد، واکنش نشان داد.

در این بیانیه آمده است: انتشار این فیلم از تعقیب و گریز آفرودسواران و یک فرد «کل» در کویر مرکزی ایران، خنده مستانه آن‌ها و فرار حیوان بیگناه، قلب بسیاری از دوستداران حیات‌وحش کشور را به درد آورد.

شاید در حیات‌وحش دیدن صحنه تعقیب و گریز گونه‌های جانوری که برای بقای خویش در جنگ و گریزند، تا این حد رنج‌آور نباشد، اما مشاهده چنین رفتارهایی از طرف موجودی که نام انسان بر خود نهاده و انتظار می‌رود از خصائل انسانی برخوردار باشد، نه تنها طبیعی نیست بلکه نوعی رفتار بیمارگونه است.

این فیلم کوتاه نشانه‌ای است از بی‌انگاری و فقدان مدیریت ِاوقات فراغت و تفریحات جامعه. خوش گذرانی و تفنن جوانان چرا باید به بهای شکنجه و مرگ یک حیوان بی‌آزار تمام شود؟ مرگ و آزار حیوان به کنار، چنین رفتاری نگرانی‌های جدی به‌وجود می‌آورد که چه بر سر روح و روان و وجدان جامعه آمده است که ظاهراً سلامت عقلی و روانی آن‌ها را مختل کرده؟ گویی، خشونت علیه حیوانات برای گروهی از جوانان به امری عادی تبدیل شده، به‌ویژه جوانانی که از امکانات رفاهی و مالی بسیار بالایی برخوردارند و در غیاب نظارت قانونی، احساس مصونیت می‌کنند.

گفتنی است که تعقیب با موتورهای قاچاق اماراتی، یکی از روش‌های غیرانسانی شکارچیان برای شکار وحوش است. حیواناتی که پس از مدت‌ها فرار از تعقیب موتورسواران، بر اثر دویدن زیاد و خستگی مفرط، قادر به حرکت نبوده و به دام شکارچیان می‌افتند. این جانوران در نهایت یا توسط شکارچیان کشته می‌شوند و یا بر اثر پرخون شدن ریه‌ها و آسیب دیدن اندام‌های داخلی که در نتیجه دویدن زیاد رخ می‌دهد، تلف می‌شوند و به سرنوشتی مانند همین «کل» نگون بخت دچار می‌شوند.

گردشگری لجام گسیخته

بسیاری از روانشناسان معتقدند قاتلانی که مرتکب قتل نزدیکان و اعضای خانواده شده‌اند، سابقه‌ی حیوان‌آزاری و اعمال خشونت علیه حیوانات داشته‌اند. افزایش چنین پدیده‌ای نشان می‌دهد که جامعه در آستانه‌ی ناامنی و در مرز لجام گسیختگی قرار دارد و ضروری است که جامعه‌شناسان راهکاری برای برون‌رفت از این وضعیت ارائه دهند.

خطاب این بیانیه به مدیران و اشخاصی است که صرفاً به کسب درآمد از راه گردشگری، آن هم به هر قیمتی، فکر می‌کنند و با دریافت وام‌های سنگین، کم‌بهره و با بازپرداخت طولانی، به‌دنبال ایجاد امکانات بیشتر برای گردشگران و کسب درآمد بیشتر برای خود هستند. دیر نیست آن روزی که آن‌ها پژواک ِتلخ این خشونت‌ها و آسیب‌ها را تجربه کنند.

ستاد مردمی دفاع از حقوق حیوانات ایران به تمامی متولیان امر هشدار می‌دهد: «جامعه‌ای که رحم و شفقت از آن رخت بر بسته باشد و نابرابری و تعدی به حقوق سایر موجودات، اعم از گیاهان و جانوران را در بی‌تفاوتی نظاره کند، جامعه‌ای بیمار و بی‌هنجار است و دیر یا زود به قهقرا خواهد رفت.»

این ستاد همچنان خواستار حراست واقعی از تمامی عرصه‌ها و منابع طبیعی کشور، جلوگیری از گردشگری بی‌ضابطه و لجام‌گسیخته و همچنین، در امان ماندن معدود گونه‌های جانوری باقیمانده در این سرزمین است. ادامه این وضعیت به سود هیچکس نیست و دور نیست آن زمانی‌که تر و خشک به پای هم خواهند سوخت.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.