تخلفات مرتبط با حیات وحش در فضای مجازی را گزارش کنید

مرکز فوریت‌های سایبری سازمان حفاظت محیط زیست اخیرا با سایت دیوار وارد تعامل شده است می‌گوید: با سایت دیوار که بعضا مواردی از تخلفات مرتبط با حیات وحش در آگهی‌های آن مشاهده می‌شد مذاکراتی داشتیم، جلسه تشکیل دادیم و تعاملات خوبی حاصل شد. بناست کمیته تخصصی تشکیل شود و لیست گونه‌هایی که خرید و فروششان ممنوع است را در اختیار سایت دیوار قرار بدهیم. آن‌ها هم در مواردی که برای خرید و فروش غیرمجاز درج آگهی می‌شود با ما همکاری کنند.
قاچاق حیات وحش

خبرگزاری میزان -طی سال‌های گذشته فضای مجازی، به بستری امن برای  متخلفانی تبدیل شده که به روش‌های مختلف از حیات وحش کشورمان سوء استفاده می‌کنند؛ از به نمایش گذاشتن تصاویر صید و شکار جانوران گرفته تا آگهی فروش گونه‌های ارزشمند حیات وحش به صورت زنده و یا فروش لاشه تاکسیدرمی‌شده آنها.

با گسترش این قبیل تخلفات در فضای مجازی دوستداران محیط زیست بار‌ها از سازمان حفاظت محیط زیست درخواست کردند چاره‌ای برای مقابله با این گونه متخلفان اندیشیده و با معرفی متخلفان به مراجع قضایی، زمینه‌ساز اعمال مجازات‌های بازدارنده برای متخلفان شود. درخواست‌هایی که حالا به راه‌اندازی مرکز فوریت‌های سایبری در یگان حفاظت محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست منجر شده است.

 

علیرضا ساجدین  مسئول مرکز فوریت‌های سایبری سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با میزان می‌گوید: از اواخر سال گذشته با افزایش جرائم محیط زیستی و حساسیت و نگرانی فعالان محیط زیست از تخلفات مرتبط با حیات وحش در فضای مجازی به ما منتقل شد و یگان حفاظت لازم دانست که مرکزی را راه‌اندازی کند که با همکاری پلیس فتا جرایم و تخلفات در فضای مجازی را پیگیری شود.

قاچاق حیات وحش در فضای مجازی

وی ادامه می‌دهد: در همین راستا تفاهم‌نامه‌ای بین سازمان حفاظت محیط زیست و پلیس فتا منعقد شده و بنا شد تخلفات و جرائم مرتبط با حیات وحش در فضای مجازی شناسایی و پس از تشکیل پرونده به مقام قضایی معرفی شوند.

ساجدین یادآور می‌شود: مواردی از قبیل خرید و فروش غیرمجاز گونه‌های جانوری و گیاهی، نگهداری غیرمجاز حیات وحش، تکثیر و پرورش غیرمجاز حیات وحش، حیوان‌آزاری، خرید و فروش غیرمجاز سلاح و مهمات و ادوات شکار و صید در فضای مجازی جرم محسوب شده و پس از شناسایی متخلفان به مقام قضایی معرفی خواهند شد.

 

وی با بیان اینکه همکاری پلیس فتا با سازمان حفاظت محیط زیست علاوه بر ستاد در تمام استان‌های کشور آغاز شده می‌گوید: پلیس فتا در استان‌های کشور با فرماندهان یگان حفاظت محیط زیست در تعامل و هماهنگی است تا پس از رصد تخلفات، اقدامات لازم صورت گیرد.

مسئول مرکز فوریت‌های سایبری سازمان حفاظت محیط زیست اضافه می‌کند: با اینکه مرکز فوریت‌های سایبری نوپاست تا کنون پرونده‌های موفقی داشته‌ایم. بیش از ۱۰۰ پرونده تخلف را پیگیری کرده‌ایم و بیش از ۵۰ مورد به تشکیل پرونده و ارجاع به مقام قضایی منجر شده که نهایتا صدور رای قضایی را به دنبال داشته و به اخذ ضرر و زیان وارد به محیط زیست انجامیده است.

قاچاق حیات وحش در فضای مجازی

وی با بیان اینکه مرکز فوریت‌های سایبری سازمان حفاظت محیط زیست اخیرا با سایت دیوار وارد تعامل شده است می‌گوید: با سایت دیوار که بعضا مواردی از تخلفات مرتبط با حیات وحش در آگهی‌های آن مشاهده می‌شد مذاکراتی داشتیم، جلسه تشکیل دادیم و تعاملات خوبی حاصل شد. بناست کمیته تخصصی تشکیل شود و لیست گونه‌هایی که خرید و فروششان ممنوع است را در اختیار سایت دیوار قرار بدهیم. آن‌ها هم در مواردی که برای خرید و فروش غیرمجاز درج آگهی می‌شود با ما همکاری کنند.

 

ساجدین، در پایان از دوستداران محیط زیست خواست در صورت مشاهده هرگونه تخلف مرتبط با حیات وحش در فضای مجازی، مراتب را با شماره تلفن‌های ۴۲۷۸۱۷۲۸-۴۲۷۸۱۴۳۱ به اطلاع مرکز فوریت‌های سایبری سازمان حفاظت محیط زیست برسانند.

به گزارش میزان، علاوه بر شکار مجاز و غیرمجاز، قاچاق حیات وحش در حال حاضر یکی از اصلی‌ترین تهدید‌ها برای بقای جانوران بومی کشور به شمار می‌رود؛ تجارتی سودآور که حاصل آن نابودی میراث طبیعی ما برای آیندگان است.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.