حمله گرگ ، نتیجه جمع آوری سگ ها

اخیراً خبر رسید که یک گرگ وارد شهر جوانرود شده و در بازار مرکزی شهر به چند نفر از شهروندان حمله کرده است که وضعیت یکی از آنها ناخوشایند است. این اتفاق درحالی است که از چند سال پیش برخلاف مخالفت فعالان حقوق حیوانات و حتی مسئولان وقت اداره محیط‌زیست جوانرود شهرداری این شهر اقدام به جمع آوری و کشتن سگ‌ها کرده بود.
گرگ

روزنامه آرمان ملی:

اخیراً خبر رسید که یک گرگ وارد شهر جوانرود شده و در بازار مرکزی شهر به چند نفر از شهروندان حمله کرده است که وضعیت یکی از آنها ناخوشایند است. این اتفاق درحالی است که از چند سال پیش برخلاف مخالفت فعالان حقوق حیوانات و حتی مسئولان وقت اداره محیط‌زیست جوانرود شهرداری این شهر اقدام به جمع آوری و کشتن سگ‌ها کرده بود.

از آنجائی که سگ‌ها همچون دیگر حیواناتی که به‌صورت گروهی زندگی می‌کنند برای خود تشکیل قلمرو می‌دهند بنابراین هر گونه خالی کردن قلمرو سگ‌ها خواه از طریق کشتار باشد، خواه انتقال به پناهگاه یا حتی قبول سرپرستی، منجر به جایگزین شدن جمعیت سگ‎های قبلی با سگ‌های جوان‌تر، قلمرو طلب‌تر و خشن‌تر می‌شود و به جز مدت بسیار کوتاهی هیچ کمکی به کاهش جمعیت نمی‌کند.

وجود اندک منابع غذائی از طریق پسماند مدیریت نشده در شهرها و روستاها کافی است تا کلونی سگ‌ها تشکیل شود و پس از آن فقط غذا رسانی مسئولانه در کنار واکسیناسیون، عقیم سازی و رهاسازی در کلونی قبلی می‌تواند در عرض چند سال جمعیت را مدیریت کند. در شهرهای کوهستانی مثل اکثر شهرهای کردستان و یا شهرهائی که در مجاورت مناطقی واقع شده‌اند که دارای حیات وحش است، حذف این زنجیره‌ سگ‌ها در قلمرو مساوی است با ورود حیوانات حیات‌ وحش به شهر و آسیب رساندن به شهروندان، در حالی که با وجود سگ‌ها، حیوانات وحشی از ورود به قلمرو آنها اجتناب می‌کنند.

آیکم

هرچند دستورالعمل‌های مدیریت حیوانات شهری که اتفاقا مورد تائید سازمان بهداشت جهانی حیوانات نیز هست و برای کشورهای عضو هم لازم الاجراست در این زمینه وجود دارد، اما کشور ما اصرار دارد با نادیده انگاشتن این روش‌های کارشناسی و اثبات شده با تخلف از این دستورالعمل جهانی به شیوه‌های مردود کشتار و حذف فیزیکی سگ‌ها ادامه دهد. درنتیجه دور از انتظار نیست که ما با جمعیت زیاد سگ‌های پرسه‌زن روبه‌رو شویم.

در 3 سال گذشته در شهر کابل افغانستان سگ‌ها زنده‌گیری و عقیم‌سازی شده و در منطقه خودشان رهاسازی شدند. سگی که عقیم‌سازی می‌شود معمولا آن خلق‌وخوی وحشی‌گری‌اش را از دست می‌دهد و اگر غذاسازی درست و اصولی هم صورت بگیرد احتمال درگیری با انسان و حیات وحش و ورود به مناطق چهارگانه به شکل معناداری کاهش می‌یابد. این اتفاق با همکاری چند جانبه شامل: سازمان‌های کشاورزی، دامپزشکی، بهداشت تشکل‌های مردمی غیردولتی پس از آمارگیری دقیق از تعداد سگ‌های پرسه زن با مشاوره انجمن میهیو(Mayhew) انگلستان انجام شد آنها در عرض5 /2 سال 20هزار سگ را عقیم کردند و 75 هزار سگ را در برابر هاری واکسیناسون کردند.

در نتیجه‌ این اقدامات، در طی دو سال، نمودارهای جمعیت سگ‌ها نزولی شد، هاری به‌طور کامل کنترل شد و تلفات هاری به صفر رسید و تلفات سگ گزیدگی در سطح قابل توجهی کاهش یافت. پس استقرار طالبان در افغانستان این نگرانی وجود داشت که تمامی این تلاش‌ها متوقف شود اما خوشبختانه! اجازه‌ ادامه‌ فعالیت‌ها داده شده است.

مدیریت حیوانات شهری کابل

ناگفته نماند درست در طی این سال‌ها که جوانرود مشغول جمع آوری سگ‌ها بود، در شهرداری شهر سنندج  و با کمک تشکل‌های مردم نهاد این شهر، شیوه‌ اصولی مدیریت حیوانات شهری در جریان بود، سگ‌ها واکسیناسیون، عقیم‌سازی و در محل قبلی رها شدند فرهنگ‌سازی در خصوص بی‌خطر بودن سگ‌های عقیم شده و آموزش به کودکان تا حد ممکن (با وجود بیماری کرونا) اجرا شد و اکنون با گذشت دو ، سه سال ما شاهد کاهش جمعیت و مدیریت سگ‌های شهر سنندج هستیم. باید توجه داشته باشیم شیوه‌ (CNVR) یعنی زنده‌گیری، واکسیناسیون، عقیم‌سازی و رهاسازی  فقط در کنار قانون اشاعه مالکیت مسئولانه و فرهنگ سازی قابل طرح و پیاده‌سازی است و متاسفانه به دلیل فقدان قوانین حمایت از حیوانات تا مدیریت یکپارچه در خصوص مدیریت حیوانات شهری کشور ما فرسنگ‌ها با این شیوه‌ها فاصله دارد. اما شهرداری‌های شهرهای مختلف می‌توانند با استفاده از این روش‌های علمی و اخلاقی در مدیریت حیوانات شهری پیشرو و پیشقدم باشند همچنان که شهرهای سنندج، نیشابور و به تازگی شماری از دیگر شهر‌ها در حال اجرای این شیوه‌های علمی و موثر هستند.

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط 1500 تومان !
پیشنهاد سردبیر

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط ۱۵۰۰ تومان !

استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رُتبه نخست کشور را دارا است و به گفته رئیس سابق اداره امور معدنی اداره کل صمت استان اصفهان حقوق دولتی معادن در استان اصفهان 40 درصد رشد داشته و به رقم 370 میلیارد ریال رسیده است.به گفته متولیان حوزه صنعت و معدن ، 822 معدن فعال در استان باعث اشتغال 9000 نفر شده است( یعنی هر معدن 11 نفر!)

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟
پیشنهاد سردبیر

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟

مدت زمان زیاد‌ی تحت فشار طرفداران حقوق حیوانات در یازدهم شهریورماه سال ۱۳۹۸ با امضای صد نفر از نمایندگان مجلس این موضوع در قالب طرح منع حیوان آزاری به مجلس ارایه و این طرح وارد کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی شد که متاسفانه پیش از آنکه اقدامی نسبت به آن صورت پذیرد، مجلس دهم کار خود را بدون هیچ اعتنایی به حساسیت موضوع به پایان رساند.

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟
پیشنهاد سردبیر

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟

تغییرات اقلیمی و در نتیجه آن گرم‌تر شدن کره زمین همچنین عقب‌نشینی و پس رفت آب در سواحل دریای کاسپین طی سال‌های اخیر منجر به کاهش شدید آب در خلیج گرگان شده است

این کاهش چشمگیر با آغاز به کار ۱۸ سد بر روی رودخانه ولگا که مهم‌ترین تأمین‌کننده آب دریای کاسپین است، همراه، و به ۴۰ سد قبلاً” احداث شده اضافه شد. این اقدام به کاهش ۲۲ درصدی ورود آب به دریای خزر طی چهار سال اخیر منجر و روند خطرناک خشک‌شدن خلیج گرگان را سریع‌تر کرد.

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.