سازمان محیط زیست حیاط خلوت کابینه

قرار بود سازمان محیط زیست مستقل باشد سازمانی که رئیس آن  معاون رئیس جمهور باشد باید سازمان پرقدرتی باشد اما در کشور ما این سازمان تبدیل به حیاط خلوت کابینه شده است به طوری که در دولت های قبل مکرر طرح ها و مجوزهای ضد محیط زیستی به سفارش یا پشتیبانی معاون اول رئیس جمهور یا شخص رئیس جمهور یا با نفوذ دیگر دستگاه ها بدون توجه به مخالفت ها و معضلات محیط زیستی تصویب و اجرا می شد
سازمان محیط زیست

روزنامه نسل فردا:

طرح تبدیل شدن سازمان محیط زیست به وزراتخانه که از آن صحبت شده است و در روز چهارشنبه ۲۴ شهریور ماه سال جاری در صحن علنی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد.

بر اساس ماده واحده این طرح،”از تاریخ تصویب این قانون سازمان حفاظت محیط زیست با تمامی اختیارات و وظایفی که به موجب قوانین و مقررات در مواردی که مغایر شرع نیست با رعایت بند « د » ماده ۲۹ قانون مدیریت خدمات کشوری و بند « الف » ماده ۲۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی بدون توسعه تشکیلات و افزایش نیروی انسانی به وزارت « حفاظت محیط زیست » تبدیل می‌شود.”

در تبصره ۲ این طرح آمده است: شرح وظایف این وزارتخانه مطابق قوانین مورد عمل سازمان مذکور خواهد بود و دولت موظف است تغییرات در شرح وظایف وزارتخانه جدید را حداکثر ظرف مدت یک‌سال برای تصویب مجلس شورای اسلامی ارائه کند .

بر اساس تبصره ۳ این ماده واحده هر گونه افزایش نیروی انسانی ، امکانات و با مالی برای وزارتخانه موضوع این ماده واحده در طول دوران اجرای برنامه ششم توسعه ممنوع است.

سازمان محیط زیست

سازمان محیط زیست حیاط خلوت کابینه

فرزاد علیزاده فعال محیط زیست در خصوص تبدیل سازمان محیط زیست به وزراتخانه به خبرنگار نسل فردا ، می گوید: قرار بود سازمان محیط زیست مستقل باشد سازمانی که رئیس آن  معاون رئیس جمهور باشد باید سازمان پرقدرتی باشد اما در کشور ما این سازمان تبدیل به حیاط خلوت کابینه شده است به طوری که در دولت های قبل مکرر طرح ها و مجوزهای ضد محیط زیستی به سفارش یا پشتیبانی معاون اول رئیس جمهور یا شخص رئیس جمهور یا با نفوذ دیگر دستگاه ها بدون توجه به مخالفت ها و معضلات محیط زیستی تصویب و اجرا می شد نمونه های بارز آن می توان به مجوز گردشگری در پناهگاه حیات وحش میانکاله (جزیره آشوراده) ، پارک ملی خبر منطقه حفاظت شده خائیز،  سدهای پرهزینه  و بی مصرف، تلکابین های تخریبگر ، مجوزهای متعدد معادن وصدها طرح و پروژه ضد محیط زیستی اشاره کرد.

وی می افزاید: اگر قرار باشد محیط زیست به وزارت خانه تبدیل شود باید یک  وزارتخانه پرقدرت و مستقل باشد که کاملا در مسائل و مجوزهای محیط زیستی حق وتو داشته باشد و تصمیماتش قربانی مصلحت نشود در صورت کم کاری نیز باید در مجلس پاسخگوی وکلای مردم باشد.

این فعال محیط زیست ادامه می دهد:  عملکرد ضعیف مدیران پیشین سازمان محیط زیست و استفاده نکردن از قدرت اجرائی رئیس سازمان محیط زیست که معاون رئیس جمهور است ساختار قدرتمند این مجموعه را به هم  زده و با تبدیل این سازمان به وزارتخانه فقط قدرت اجرائی را کمتر می کنیم و استقلال آن  را سلب می کنیم  هرچند به دلیل مناسبات و  سیستم حکمرانی فعلی، سازمان بودن محیط زیست  نمیتواند پاسخگوی نیازهای محیط زیستی کشور باشد.

 

قوانین محیط زیست کامل و بی نقص است ؟

وی  اضافه می کند: قوانین حفاظت و بهسازی محیط زیست که از اساسی ترین قوانین در راستای توسعه پایدار و حفظ محیط زیست کشور است،  در سال 1353 تدوین شده است و درسال 71 بازنگری جزئی در آن صورت گرفت اما به نظر می رسد که به هییچ عنوان پاسخگوی معضلات محیط زیستی کشور نیست ، یکی دیگر از قوانینی که به راحتی دست معدنکاوان را برای برداشت های بی رویه از منابع طبیعی کشور باز گذاشته است قوانین حوزه معدن است ، “ضوابط استقرار معدن” نیز که از نیمه‌ی دوم دهه 1380 در حال تدوین بود، ناقص رها شده است و وزارت صمت هیچ اقدامی برای تدوین آن انجام نداده است.

این فعال محیط زیست تصریح می کند: تصمیمات گرفته شده در حوزه صید و شکار، صدور مجوز های گردشگری، صدور مجوز های انتقال آب، معادن ، سد سازی ها، صدور پروانه های تکثیر و پرورش انواع گونه های مهاجم و غیر بومی و…. نشان می دهد که تصمیمات در این سازمان(محیط زیست) فاقد نگاه علمی و کارشناسی است ،می توان نتیجه گرفت که اشخاص بدون تخصص در سمت فعلی  قرار دارند ضمن اینکه با انتصاب مدیران جدید معمولا بسیاری از تصمیمات  قبلی متوقف و دستوراتی بر خلاف آنها صادر می شود که نشان از بازی های سیاسی و حزبی دارد.

گردشگری در اشوراده

علیزاده می افزاید:  مهمترین موضع در سازمان محیط زیست وضعیت نا به سامان دریافتی های محیط بانان این سازمان است ، وضعیت جانبازان و شهدای محیط زیست که پرونده آنها سالهای مدیدی است که مسکوت مانده است ، وضعیت نابه سامان صید و شکار در تالابهای شمالی و جنوبی کشور در شش ماهه دوم سال که به یک آبروریزی ملی تبدیل شده است ، هرچند ریاست سازمان محیط زیست کشور معاون رئیس جمهور و از قدرت اجرائی بالائی برخوردار است اما همواره سعی شده است این سازمان فاقد قدرت و با بودجه  اندک باقی بماند.

آموزش در محیط زیست اهمیت دارد

این فعال محیط زیست تصریح می کند:  از مهمترین موضوعات در بحث حفظ و احیای محیط زیست آموزش است، آموزشی که باید از دوران کودکی آغاز شود و ریاست پیشین سازمان محیط زیست در بدو ورودبه  سازمان مدارس محیط زیستی را تعطیل و به جای آنکه ایرادات و نواقص این طرح محیط زیستی را برطرف کند از ادامه فعالیت آن  جلوگیری کرد در بسیاری از مسائل دیگر هم به همین ترتیب منفعل وبا برنامه های توسعه ناپایدار همراه شده است.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.