محیط زیست یتیم ایران

هر روز که میگذرد گزینه های جدیدی بعنوان کاندیدای ریاست سازمان معرفی میشوند چند روزی نقل محافل محیط زیستی هستند و بعد به فراموشی سپرده میشوند از مدیرانی با سابقه ی درخشان در امر تخریب محیط زیست تا نظامیان و غیر متخصصانی که هیچ پیشینه ای در امر محیط زیست نداشته اند
سازمان محیط زیست

فرزاد علیزاده فعال محیط زیست:

بیش از یک ماه از تشکیل کابینه ی دولت جدید و معرفی وزیران و معاونان رئیس جمهور گذشته است اما خبری از معرفی ریاست سازمان محیط زیست نیست که نیست!

هر چند در ایام انتخابات تنها نامزدی که منشور محیط زیستی ارائه داد و ادعا کرد که در خصوص محیط زیست حرفهائی برای گفتن دارد کمپین اقای رئیسی بود که البته انهم به لطف حضور سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس  در این کمپین اتفاق افتاد اما اکنون و با گذشت روزها از شروع بکار دولت جدید مشخص میشود انگار  در عمل قرار است سازمان محیط زیست اخرین سنگر مدافعان طبیعت از صفحه ی روزگار حذف شود!

گرچه  با مشخص شدن کابینه و معرفی وزیران مرتبط با موضوع محیط زیست مثل صمت، جهاد کشاورزی نیرو راه و شهرسازی و… تقریبا فاتحه ی محیط زیست خوانده شده است.

اما همین سازمان محیط زیست با مدیران ناکاربلد در راس کار کورسوی امیدی در دل فعالان و دلسوزان محیط زیست در جلوگیری از توسعه ی ناپایدار و تخریب عرصه های ملی روشن میکرد که با گذشت نزدیک به یک ماه و نیم و عدم معرفی شخصی آشنا و کاربلد و متخصص بعنوان جایگزین کلانتری همین امید اندک را هم با یاس تبدیل کرده است.

و با تعلل در انتخاب سکاندار این سازمان هر روز بیشتر از قبل امیدها را نا امید میکند.

مشخص نیست که ابراهیم رئیسی چرا  با وجود افراد شایسته ای در فراکسیون محیط زیست، بدنه ی سازمان (برخی مدیران استانی و کارشناسان) و دانشگاهیان متخصص هنوز تصمیمی برای این سازمان مهم و تاثیرگذار نگرفته است.

هرچند که اگر رستم دستان هم با کسب اجازه از فردوسی بزرگ  برخیزد و سکاندار سازمان محیط زست شود با وجود چنین مدیرانی در جهاد کشاورزی صمت و نیرو کار زیادی از پیش نخواهد برد

وزرائی که نه تنها  سابقه ی روشنی در خصو.ص صیانت و پاسداری از محیط زیست نداشته اند بلکه همواره سدی در راه تحقق یافتن اهداف محیط زیستی بوده اند.

وزیر کنونی جهاد کشاورزی پیشتر بعنوان رئیس کمیسیون کشاورزی درمجلس شورای اسلامی علی رغم تلاشهای فراکسیون محیط زیست مجلس،  حداقل در عدم به نتیجه رسیدن سه طرح محیط زیستی (ممنوعیت 5 ساله شکار،ممانعت از حیوان ازاری و فعالیت های معدنی در منطقه حفاظت شده کرکس) نقش مستقیم و تاثیرگذار داشته است.

وزیر نیرو که متهم سد سازی و صدور انواع و اقسام مجوزهای برداشت معادن در مدیریت های قبلی است ودیگر وزرای پیشنهادی مرتبط با محیط زیست نیز پیشینه ی روشنی در این خصوص ندارند.

هر روز که میگذرد  گزینه های جدیدی بعنوان کاندیدای ریاست سازمان معرفی میشوند چند روزی نقل محافل محیط زیستی هستند و بعد به فراموشی سپرده میشوند از مدیرانی با سابقه ی درخشان در امر تخریب محیط زیست تا نظامیان و غیر متخصصانی که هیچ پیشینه ای در امر محیط زیست نداشته اند.

مشخص نیست در اتاق فکر دولت چه میگذرد که با وجود افرادی شایسته برای ریاست این سازمان ، محیط زیست کشور همچنان یتیم و بی کس کم رمق و خسته روزگارش را در نا امیدی سپری میکند.

 

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط 1500 تومان !
پیشنهاد سردبیر

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط ۱۵۰۰ تومان !

استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رُتبه نخست کشور را دارا است و به گفته رئیس سابق اداره امور معدنی اداره کل صمت استان اصفهان حقوق دولتی معادن در استان اصفهان 40 درصد رشد داشته و به رقم 370 میلیارد ریال رسیده است.به گفته متولیان حوزه صنعت و معدن ، 822 معدن فعال در استان باعث اشتغال 9000 نفر شده است( یعنی هر معدن 11 نفر!)

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟
پیشنهاد سردبیر

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟

مدت زمان زیاد‌ی تحت فشار طرفداران حقوق حیوانات در یازدهم شهریورماه سال ۱۳۹۸ با امضای صد نفر از نمایندگان مجلس این موضوع در قالب طرح منع حیوان آزاری به مجلس ارایه و این طرح وارد کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی شد که متاسفانه پیش از آنکه اقدامی نسبت به آن صورت پذیرد، مجلس دهم کار خود را بدون هیچ اعتنایی به حساسیت موضوع به پایان رساند.

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟
پیشنهاد سردبیر

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟

تغییرات اقلیمی و در نتیجه آن گرم‌تر شدن کره زمین همچنین عقب‌نشینی و پس رفت آب در سواحل دریای کاسپین طی سال‌های اخیر منجر به کاهش شدید آب در خلیج گرگان شده است

این کاهش چشمگیر با آغاز به کار ۱۸ سد بر روی رودخانه ولگا که مهم‌ترین تأمین‌کننده آب دریای کاسپین است، همراه، و به ۴۰ سد قبلاً” احداث شده اضافه شد. این اقدام به کاهش ۲۲ درصدی ورود آب به دریای خزر طی چهار سال اخیر منجر و روند خطرناک خشک‌شدن خلیج گرگان را سریع‌تر کرد.

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.