محیط زیست یتیم ایران

هر روز که میگذرد گزینه های جدیدی بعنوان کاندیدای ریاست سازمان معرفی میشوند چند روزی نقل محافل محیط زیستی هستند و بعد به فراموشی سپرده میشوند از مدیرانی با سابقه ی درخشان در امر تخریب محیط زیست تا نظامیان و غیر متخصصانی که هیچ پیشینه ای در امر محیط زیست نداشته اند
سازمان محیط زیست

فرزاد علیزاده فعال محیط زیست:

بیش از یک ماه از تشکیل کابینه ی دولت جدید و معرفی وزیران و معاونان رئیس جمهور گذشته است اما خبری از معرفی ریاست سازمان محیط زیست نیست که نیست!

هر چند در ایام انتخابات تنها نامزدی که منشور محیط زیستی ارائه داد و ادعا کرد که در خصوص محیط زیست حرفهائی برای گفتن دارد کمپین اقای رئیسی بود که البته انهم به لطف حضور سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس  در این کمپین اتفاق افتاد اما اکنون و با گذشت روزها از شروع بکار دولت جدید مشخص میشود انگار  در عمل قرار است سازمان محیط زیست اخرین سنگر مدافعان طبیعت از صفحه ی روزگار حذف شود!

گرچه  با مشخص شدن کابینه و معرفی وزیران مرتبط با موضوع محیط زیست مثل صمت، جهاد کشاورزی نیرو راه و شهرسازی و… تقریبا فاتحه ی محیط زیست خوانده شده است.

اما همین سازمان محیط زیست با مدیران ناکاربلد در راس کار کورسوی امیدی در دل فعالان و دلسوزان محیط زیست در جلوگیری از توسعه ی ناپایدار و تخریب عرصه های ملی روشن میکرد که با گذشت نزدیک به یک ماه و نیم و عدم معرفی شخصی آشنا و کاربلد و متخصص بعنوان جایگزین کلانتری همین امید اندک را هم با یاس تبدیل کرده است.

و با تعلل در انتخاب سکاندار این سازمان هر روز بیشتر از قبل امیدها را نا امید میکند.

مشخص نیست که ابراهیم رئیسی چرا  با وجود افراد شایسته ای در فراکسیون محیط زیست، بدنه ی سازمان (برخی مدیران استانی و کارشناسان) و دانشگاهیان متخصص هنوز تصمیمی برای این سازمان مهم و تاثیرگذار نگرفته است.

هرچند که اگر رستم دستان هم با کسب اجازه از فردوسی بزرگ  برخیزد و سکاندار سازمان محیط زست شود با وجود چنین مدیرانی در جهاد کشاورزی صمت و نیرو کار زیادی از پیش نخواهد برد

وزرائی که نه تنها  سابقه ی روشنی در خصو.ص صیانت و پاسداری از محیط زیست نداشته اند بلکه همواره سدی در راه تحقق یافتن اهداف محیط زیستی بوده اند.

وزیر کنونی جهاد کشاورزی پیشتر بعنوان رئیس کمیسیون کشاورزی درمجلس شورای اسلامی علی رغم تلاشهای فراکسیون محیط زیست مجلس،  حداقل در عدم به نتیجه رسیدن سه طرح محیط زیستی (ممنوعیت 5 ساله شکار،ممانعت از حیوان ازاری و فعالیت های معدنی در منطقه حفاظت شده کرکس) نقش مستقیم و تاثیرگذار داشته است.

وزیر نیرو که متهم سد سازی و صدور انواع و اقسام مجوزهای برداشت معادن در مدیریت های قبلی است ودیگر وزرای پیشنهادی مرتبط با محیط زیست نیز پیشینه ی روشنی در این خصوص ندارند.

هر روز که میگذرد  گزینه های جدیدی بعنوان کاندیدای ریاست سازمان معرفی میشوند چند روزی نقل محافل محیط زیستی هستند و بعد به فراموشی سپرده میشوند از مدیرانی با سابقه ی درخشان در امر تخریب محیط زیست تا نظامیان و غیر متخصصانی که هیچ پیشینه ای در امر محیط زیست نداشته اند.

مشخص نیست در اتاق فکر دولت چه میگذرد که با وجود افرادی شایسته برای ریاست این سازمان ، محیط زیست کشور همچنان یتیم و بی کس کم رمق و خسته روزگارش را در نا امیدی سپری میکند.

 

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.