مماشات سازمان محیط زیست با باغ وحش های غیر مجاز/کیانا گودرزی

خبرگزاری میزان- در حالی که شرایط نامناسب نگهداری از حیوانات در باغ‌های وحش پای ثابت اخبار محیط زیستی رسانه‌هاست و شاهد رشد قارچ‌گونه و عموما بدون مجوز باغ‌های وحش و باغ‌های پرندگان در کشور هستیم شهاب‌الدین منتظمی، مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست اخیرا در گفتگو با رسانه‌ها ضمن تاکید بر اینکه تعطیل کردن باغ وحش‌ها راه حل مناسبی نیست راهکار مدیریت باغ وحش‌ها را الزام این مجموعه‌ها به رعایت دستورالعمل سازمان حفاظت محیط زیست عنوان کرده است.
باغ وحش های غیر مجاز

کیانا گودرزی، کارشناس ارشد زیستگاه‌ها و تنوع زیستی در گفت‌وگو با میزان، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۹۲ دستورالعملی را به باغ‌های وحش و باغ‌های پرندگان ابلاغ کرد. این دستورالعمل هرچند با دستورالعمل‌های بین‌المللی نگهداری از حیوانات تفاوت بسیار داشت، اما شرایطی حداقلی را برای نگهداری از حیوانات در اسارت مدنظر قرار داده بود. اما متاسفانه در حال حاضر پس از گذشت ۷ سال از ابلاغ این دستورالعمل به جرات می‌توان گفت هیچ‌یک از باغ وحش‌ها کشور همین ضوابط حداقلی را هم رعایت نکرده و به دستورالعمل مذکور پایبند نیستند.

وی ادامه می‌دهد: این در حالی است که بنا بود مجموعه‌هایی که ضوابط تعیین شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست را رعایت نمی‌کنند از این سازمان مجوز فعالیت دریافت نکنند، اما امروز شاهد آن هستیم که سازمان حفاظت محیط زیست حتی با باغ وحش‌هایی که مجوز ندارند هم برخوردی نمی‌کند.

وی با اشاره به اظهارات نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه سازمان حفاظت محیط زیست برای تعطیل کردن باغ وحش‌های غیرمجاز با خلاء قانونی مواجه نیست می‌گوید: باغ وحش هویزه، باغ وحش مشهد و باغ پرندگان کاشان تنها چند مورد از این مجموعه‌ها هستند که سالهاست بدون اخذ مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست به درآمدزایی از طریق آزار حیوانات در شرایطی اسفبار مشغول هستند و هر از گاه اخبار ناگواری از آن‌ها مخابره می‌شود با این حال سازمان حفاظت محیط زیست به جای آنکه در پی تعطیل کردن این مراکز غیرقانونی باشد حالا اعلام کرده که تعطیل کردن باغ وحش‌ها راه مناسبی نیست. این رویکرد معنایی به جز مماشات سازمان حفاظت محیط زیست با متخلفان ندارد.

 

این دانشجوی دکتری محیط زیست به لزوم در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی باغ وحش‌ها اشاره کرده و می‌گوید: بر خلاف نظر آیا مدیر در سازمان حفاظت محیط زیست، باغ وحش‌هایی که در نقاط دورافتاده کشور و بعضا با آب‌وهوایی نامناسب راه‌اندازی شده‌اند هرگز قابلیت ارتقا ندارند چرا که از بازدیدکنندگان کمی برخوردار هستند و بنابراین درآمد کمی از محل فروش بلیط دارند و نمی‌توانند شرایط حداقلی برای نگهداری و خوراک جانوران را فراهم آورند. همین شده که چنین مراکزی روی به توله‌کشی و قاچاق حیات وحش آورده‌اند.

گودرزی اضافه می‌کند: باغ وحشی مانند باغ وحش گراش که به یک مخروبه بیشتر شباهت دارد تا باغ وحش، از سازمان حفاظت محیط زیست مجوز فعالیت دریافت کرده در حالی که بازدیدکننده اندکی دارد. به علاوه دمای هوا در این باغ وحش برای بسیاری از گونه‌ها غیرقابل تحمل است. با باغ وحش هویزه که سال‌هاست با دمایی نزدیک به ۵۰ درجه در تابستان بدون مجوز سازمان محیط زیست فعالیت می‌کند. این باغ وحش‌ها پتانسیل ارتقا ندارند و باید تعطیل شوند.

باغ وحش گراش

باغ وحش گراش

باغ وحش هویزه

باغ وحش هویزه

این فعال محیط زیست یادآور می‌شوند: صحبت آقای مدیر شاید در خصوص باغ وحش‌هایی صدق کند که در موقعیت مکانی مناسبی به لحاظ جذب بازدیدکننده مواجه شدند و آب و هوای قابل قبولی برای نگهداری از حیات وحش دارند، اما احداث باغ وحش‌های فاقد این دو شاخص از اساس اشتباه است و تنها راهکار مدیریت آن‌ها تعطیلی آنهاست.

وی با ابراز تاسف از اینکه سازمان حفاظت محیط زیست، حیوانات بومی ارزشمند کشور را که دچار مصدومیت شده‌اند به صورت امانی به باغ وحش‌های غیراستاندارد منتقل می‌کند می‌گوید: از سازمان محیط زیست انتظار داریم ابتدا طی برنامه‌ای منسجم نسبت به جمع‌آوری گونه‌های امانی از باغ وحش‌های غیراستاندارد اقدام کند و این حیوانات را به باغ وحش‌هایی با شرایط بهتر منتقل کند. در گام بعدی هم نسبت به ضبط سایر گونه‌ها و تعطیلی این مراکز که هیچ آینده‌ای برای بهبود شرایط نگهداری از حیات وحش در آن‌ها متصور نیست اقدام کند.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.