تنازع بقا

پرندگان مهاجر با مشکلات بسیاری برای بقیا دست و پنجه نرم می‌کنند، در این بین شیوع آنفلوانزای فوق حاد، شکار بی‌رویه، آلودگی هوا، خشکی تالاب‌ها، افزایش سموم کشاورزی، تخریب زیستگاه‌ها و بسیاری موارد دیگر پرندگان مهاجر را در معرض تهدید قرار داده است.
میانکاله

به گزارش خبرنگار ایمنا، ۵۳۵ گونه پرنده در ایران دیده می‌شود که حدود یک سوم از پرنده‌های کل دنیا را تشکیل می‌دهند، افزون بر این بر اساس آمارهای بین‌المللی می‌توان گفت بیشتر از ۱۹۲ گونه پرنده اکنون با خطر انقراض دست و پنجه نرم می‌کنند. بخش بزرگی از پرندگانی که در ایران وجود دارد مهاجر هستند، این پرندگان به چند گروه تقسیم می‌شوند، گروهی که بومی کشورمان هستند و در ایران زاد و ولد می‌کنند، گروه دیگر پرندگان مهاجر زمستانه هستند و گروه دیگر را پرندگانی تشکیل می‌دهند که بهار و تابستان به کشورمان سفر می‌کنند، البته گروه دیگری نیز مهاجر عبوری هستند و برای حدود چند هفته مهمان تالاب‌های کشورمان می‌شوند.

به گفته کارشناسان، جمعیت پرندگان مهاجر بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون است اما سهم کشور ما در این میان حدود دو میلیون پرنده است، نکته اینجاست چنانچه زیرساخت‌ها برای آنها مناسب شود به طور حتم سهم کشورمان از پرندگان مهاجر بیشتر خواهد شد و به این شکل می‌توان از فرصت‌های بی‌نظیر گردشگری پرنده نگر بهره برد. درآمد گردشگری پرنده نگر بسیار بیشتر از شکار است و کشورهای اروپایی به این واقعیت پی برده‌اند، به همین دلیل تمام تلاش خود را برای گسترش این صنعت به کار گرفته‌اند.

میانکاله

گونه‌های در معرض انقراض بسیار آسیب‌پذیرند

ایمان بهلولی فعال محیط زیست و عضو رسمی باشگاه پرنده‌نگری ایرانیان به خبرنگار ایمنا می‌گوید: آنفلوانزای حاد پرندگان به انسان قابل سرایت است و تنها در پاییز اتفاق نمی‌افتد، زمانی که بدن موجود زنده از مقاومت کمتری برخوردار باشد بیماری رخ می‌دهد در فصل پاییز به علت کاهش دما , مقاومت بدن کمتر است و منابع غذایی کمتری در دسترس است به همین دلیل احتمال شیوع بیشتر است طبق جدیدترین تحقیقات که روی گونه‌های متعدد انجام شده است آسیبی که به گونه‌های در معرض انقراض می‌رسد بیشتر است و آسیب‌های کشاورزی،شکار , جنگل‌ تراشی , تخریب زیستگاه‌ها، تغییرات اقلیمی از جمله این آسیب‌ها است.

وی ادامه می‌دهد: در ایران به زیستگاه‌ها آسیب می‌رسد، پرندگان برای زندگی نیاز به زیستگاه دارند برخی پرندگان قابلیت تطابق پذیری بیشتری نسبت به سایرین دارند، کلاغ‌ها و سارها بقای بیشتری در محیط‌های شهری دارند، اما جغدها نیاز به شکار کردن دارند و نمی‌توانند در فضای شهری زندگی کنند و در معرض خطر هستند، طبق جدیدترین مقاله دنیا و مطالعات در سال‌های گذشته آمار و ارقامی که وجود دارد نشان می‌دهد کشاورزی بیشترین آسیب را به موجودات در معرض انقراض وارد می‌کند.

تأثیر سموم کشاورزی، خشکی تالاب‌ها و آلودگی نوری بر کاهش پرندگان
عضو رسمی باشگاه پرنده‌نگری ایرانیان می‌افزاید: فعالیت‌های کشاورزی باید به گونه‌ای انجام شود که آسیب کمتری به دنبال داشته باشد، مهاجرت پرندگان طبق حافظه ژنتیکی اتفاق می‌افتد و در مسیر نیاز به استراحت دارند اکثر پرنده‌های ایران مهاجر هستند که متأسفانه شکار می‌شوند و تعدادی به علت مسمومیت در زیستگاه‌ها با فلزات سنگین و یا بیماریهایی مثل بوتولیسم نابود می‌شوند.

وی خاطر نشان می‌کند: پرداخت نکردن حقابه دریاچه و تالاب‌ها و از طرف دیگر آلودگی نوری که سبب می‌شود پرندگان از مسیر منحرف شوند که علت آن هم نامشخص است اما حدس و گمان‌هایی مطرح شده است که پرندگان از روی ستارگان مسیریابی می‌کنند.

بهلولی در خصوص تخریب زیستگاه‌ها می‌گوید: زیستگاه پرندگان با سرعت وحشتناکی در حال تخریب شدن است که این سرعت به پرندگان اجازه نمی‌دهد با شرایط جدید زیست کره خود را مطابقت دهند , زمانی که سرعت تغییرات زیاد باشد فرصت برای تطبیق پذیری وجود ندارد.

وی ادامه می‌دهد: متأسفانه پیش فرض اشتباهی که در ذهن مردم و کارشناسان وجود دارد این است که گونه‌های مهاجم مانند سگ ها و گربه‌ها خطرات بزرگی برای پرندگان و محیط زیست محسوب می‌شوند که اصلاً اینگونه نیست، طبق جدیدترین تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۲۱ اثرگذاری گونه‌های مهاجم و آسیب‌های آنها , به هیچ وجه قابل قیاس با آسیب‌های کشاورزی، شکار و تخریب جنگل‌ها نیست و پرداختن به گونه‌های مهاجم مسیر نادرستی را پیش روی ما قرار می‌دهد.

این فعال محیط زیست می‌افزاید: بعنوان مثال سالانه ۲۲ تا ۲۴ هزار تن سم کشاورزی در کشور ما مصرف می‌شود , حشرات و جوندگانی مثل موشها برای زمین کشاورزی آفت محسوب می‌شود , اما پرندگان از آنها تغذیه می‌کنند و با این اقدام غذای پرندگان مسموم می‌شود و تعداد بالایی از پرندگان به علت خوردن غذای مسموم از دست می‌روند، سموم کشاورزی طعمه‌های پرندگان را مسموم می‌کند , لذا بهتر است روی گونه‌های مهاجم بیش از حد تمرکز نکنیم و طبق نظر متخصصین , عوامل با آسیب شدیدتر را بررسی کنیم , اولین تلاش ما می بایست جلوگیری از تخریب زیستگاه‌ها باشد تا به مکان هایی غیرقابل زیست تبدیل نشوند , در غیر این صورت پرندگان مجبور به مهاجرت زود هنگام می‌شوند.

میانکاله

شالیزارها قتلگاه پرندگان مهاجرند

فرزاد علیزاده فعال محیط زیست در خصوص مهاجرت پرندگان می‌گوید: در شش ماهه دوم سال معمولاً شهرهای ایران پذیرای پرندگان مهاجر است که به دنبال سرزمین‌های گرم‌تر برای سپری کردن فصل زمستان هستند و تالاب‌های شمال و جنوب کشورمان برای زیستن مناسب هستند، در شمال کشور در نیمه دوم سال زمین‌های برنجکاری و شالیکاری در مازندران، گیلان و گلستان به قتلگاه میلیونی پرندگان تبدیل می‌شود که اکثر این گونه‌ها در معرض انقراض هستند متأسفانه در دو سال اخیر در تالاب‌های جنوب کشور هم این اتفاق افتاده است.

وی اضافه می‌کند: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان به صورت بومی در کشور شایع می‌شود و صرفاً ارتباطی به حضور پرندگان مهاجر ندارد علاوه بر این نگرانی بسیار بزرگی که در خصوص پرندگان مهاجر وجود دارد این است که در سال گذشته حدود دو هزار و ۳۱۴ پرنده در تالاب میانکاله تلف شدند البته این آمار تعداد لاشه ای بود که توسط  محیط‌بانان جمع آوری شده بود  در سال ۹۸ نیز بیش از ۵۰ هزار پرنده تلف شد، متأسفانه در این دو سال در دنیا پیشتاز نابودی پرندگان مهاجر بوده‌ایم.

این فعال محیط زیست خاطرنشان می‌کند: سال گذشته دستگاه‌های مربوطه نام این جریان را بوتولیسم گذاشتند اما هیچ سند و مدرکی در این زمینه ارائه نشد و بعدتر دیدیم مقالاتی که در این خصوص انجام شده بود زیر سوال رفت. فعالان مستقل محیط زیست سال گذشته لاشه‌ها را آزمایش کردند و طاعون پرندگان را با استناد به گزارشات منتشر شده علت مرگ دانستند،این نگرانی وجود دارد که امسال نیز این قضیه تکرار و به  اپیدمی تبدیل شود.

متأسفانه ۹۰ درصد تالاب‌های ایران آلوده به سموم کشاورزی، فاضلاب شهری روستایی و صنعتی است، فاضلاب در تالاب‌های کشور نیز یک مشکل و معضل اساسی است که جان پرندگان مهاجر را تهدید می‌کند.

 

متن کامل در ایمنا

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط 1500 تومان !
پیشنهاد سردبیر

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط ۱۵۰۰ تومان !

استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رُتبه نخست کشور را دارا است و به گفته رئیس سابق اداره امور معدنی اداره کل صمت استان اصفهان حقوق دولتی معادن در استان اصفهان 40 درصد رشد داشته و به رقم 370 میلیارد ریال رسیده است.به گفته متولیان حوزه صنعت و معدن ، 822 معدن فعال در استان باعث اشتغال 9000 نفر شده است( یعنی هر معدن 11 نفر!)

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟
پیشنهاد سردبیر

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟

مدت زمان زیاد‌ی تحت فشار طرفداران حقوق حیوانات در یازدهم شهریورماه سال ۱۳۹۸ با امضای صد نفر از نمایندگان مجلس این موضوع در قالب طرح منع حیوان آزاری به مجلس ارایه و این طرح وارد کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی شد که متاسفانه پیش از آنکه اقدامی نسبت به آن صورت پذیرد، مجلس دهم کار خود را بدون هیچ اعتنایی به حساسیت موضوع به پایان رساند.

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟
پیشنهاد سردبیر

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟

تغییرات اقلیمی و در نتیجه آن گرم‌تر شدن کره زمین همچنین عقب‌نشینی و پس رفت آب در سواحل دریای کاسپین طی سال‌های اخیر منجر به کاهش شدید آب در خلیج گرگان شده است

این کاهش چشمگیر با آغاز به کار ۱۸ سد بر روی رودخانه ولگا که مهم‌ترین تأمین‌کننده آب دریای کاسپین است، همراه، و به ۴۰ سد قبلاً” احداث شده اضافه شد. این اقدام به کاهش ۲۲ درصدی ورود آب به دریای خزر طی چهار سال اخیر منجر و روند خطرناک خشک‌شدن خلیج گرگان را سریع‌تر کرد.

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.