روزنامه آفتاب یزد/فرزاد علیزاده فعال حقوق حیوانات:
در طی قرنها زندگی مسالمت آمیز انسانها با حیوانات، انسان موفق شده است برخی از آنها را به حیوانات اهلی تبدیل کند. هرچند که انسانها با بهرهکشی از حیوانات در واقع حقوق اولیه آنها که همان حق زندگی آزاد است را نادیده میگیرند و همین امر مفهوم «زندگی مسالمت آمیز» را کاملا نقض میکند. سالها است که با پدیده نوظهوری تحت عنوان حیوانات آپارتمانی! مواجه هستیم.
حیواناتی که قربانی دست اندازی، بهره کشی و صنعت بیرحمانهای هستند که آنها را بازیچه و اسباب سرگرمی و تفنن بشر میداند و بدون در نظر گرفتن حقوق اولیه انواع و اقسام نژادها را تولید میکند؛ چنین دخل و تصرفی در تمام جنبههای زیستی زندگی حیوانات، مفهوم انسانیت بشر را نیز زیر سوال میبرد.
فراموش نکنیم که فصل مشترک تمامی حیوانات با انسانها برخورداری از سیستم عصبی، احساس درد و رنج است. این بدان معناست که حیوانات قادرند رنج دوری از فرزند، جدا شدن از مادر و درد حاصل از بریده شدن گلو و رنج کشیدن را تجربه کنند. این درحالی است که علم هم امروزه این موضوع را اثبات کرده است. حال اگر شما قصد خرید یک حیوان به اصطلاح خانگی را دارید، لازم است بدانید که آن موجود حاصل و قربانی صنعت بیرحمی است که شما دارید از آن حمایت میکنید و در ذره ذره رنجی که آن موجود کشیده و میکشد سهیم و شریک هستید.
وقتی از یک فروشگاه فروش حیوانات، خرگوش، جوجه ماشینی رنگی، توله سگ یا هر حیوان دیگری را خریداری میکنید باید بدانید پشت هر کدام از این موجودات بیگناه قصه پر رنج و دردی نهفته است که ما بدون توجه به آن فقط و فقط به خاطر ارضای حس خودخواهی خودمان داریم آب به چرخ صنعت بهره کشی از حیوانات میریزیم.
یکی از موارد دیگری که امروزه بحث برانگیز شده است موضوع مقطوع النسل کردن (عقیم سازی) حیوانات شهری یا خانگی است.
براساس منشور حقوق حیوانات، حیوانات حق زندگی و تولیدِ نسلِ آزادانه در محیط زیست طبیعی خویش را دارند. از نظر نگارنده اگر در ابتدا این حق را برای حیوانات در نظر بگیریم آنگاه میتوانیم انتخابی بین بد و بدتر داشته باشیم؛ یعنی تصمیم بگیریم که آیا عقیم سازی به نجات جان یک حیوان کمک میکند یا ازدیاد نسلش موجبات کشته شدن خود و فرزندانش میشود.
این که وجود حیوانات رها شده در طبیعت و حاشیه شهرها میتواند باعث بروز مشکلاتی در زندگی شهری انسانها شود لزوم مدیریت و کنترل آنها را گوشزد میکند. در حالیکه که متولیان و دستاندرکاران در کشور ما که همان شهرداریها هستند جهت کنترل حیوانات شهری یا حاشیه شهرها فقط به قتل عام و کشتار فکر میکنند و حذف فیزیکی این موجودات زبان بسته را تنها راه حل ممکن میدانند.
مسئله حقوق حیوانات و در واقع مسئله نقض حقوق حیوانات تنها به موارد یاد شده محدود نمیشود و طیفی از زمینههای نقض حقوق حیوانات وجود دارد که نیازمند تامل و بازنگری است. از جمله حیوانات آزمایشگاهی از صنعت داروسازی و پزشکی گرفته تا حیواناتی که در آزمایشهای فضایی و دارویی هستند.