حیوانات خانگی، به چه قیمتی؟

فصل مشترک تمامی حیوانات با انسانها برخورداری از سیستم عصبی، احساس درد و رنج است. این بدان معناست که حیوانات قادرند رنج دوری از فرزند، جدا شدن از مادر و درد حاصل از بریده شدن گلو و رنج کشیدن را تجربه کنند. این درحالی است که علم هم امروزه این موضوع را اثبات کرده است. حال اگر شما قصد خرید یک حیوان به اصطلاح خانگی را دارید، لازم است بدانید که آن موجود حاصل و قربانی صنعت بیرحمی است که شما دارید از آن حمایت می‌کنید و در ذره ذره رنجی که آن موجود کشیده و می‌کشد سهیم و شریک هستید.
حیوانات خانگی

روزنامه آفتاب یزد/فرزاد علیزاده فعال حقوق حیوانات:

در طی قرنها زندگی مسالمت آمیز انسانها با حیوانات، انسان موفق شده است برخی از آنها را به حیوانات اهلی تبدیل کند. هرچند که انسانها با بهره‌کشی از حیوانات در واقع حقوق اولیه آنها که همان حق زندگی آزاد است را نادیده می‌گیرند و همین امر مفهوم «زندگی مسالمت آمیز» را کاملا نقض می‌کند. سالها است که با پدیده نوظهوری تحت عنوان حیوانات آپارتمانی! مواجه هستیم.
حیواناتی که قربانی دست اندازی، بهره کشی و صنعت بیرحمانه‌ای هستند که آنها را بازیچه و اسباب سرگرمی و تفنن بشر می‌داند و بدون در نظر گرفتن حقوق اولیه انواع و اقسام نژادها را تولید می‌کند؛ چنین دخل و تصرفی در تمام جنبه‌های زیستی زندگی حیوانات، مفهوم انسانیت بشر را نیز زیر سوال می‌برد.
فراموش نکنیم که فصل مشترک تمامی حیوانات با انسانها برخورداری از سیستم عصبی، احساس درد و رنج است. این بدان معناست که حیوانات قادرند رنج دوری از فرزند، جدا شدن از مادر و درد حاصل از بریده شدن گلو و رنج کشیدن را تجربه کنند. این درحالی است که علم هم امروزه این موضوع را اثبات کرده است. حال اگر شما قصد خرید یک حیوان به اصطلاح خانگی را دارید، لازم است بدانید که آن موجود حاصل و قربانی صنعت بیرحمی است که شما دارید از آن حمایت می‌کنید و در ذره ذره رنجی که آن موجود کشیده و می‌کشد سهیم و شریک هستید.
وقتی از یک فروشگاه فروش حیوانات، خرگوش، جوجه ماشینی رنگی، توله سگ یا هر حیوان دیگری را خریداری می‌کنید باید بدانید پشت هر کدام از این موجودات بیگناه قصه پر رنج و دردی نهفته است که ما بدون توجه به آن فقط و فقط به خاطر ارضای حس خودخواهی خودمان داریم آب به چرخ صنعت بهره کشی از حیوانات می‌ریزیم.
یکی از موارد دیگری که امروزه بحث برانگیز شده است موضوع مقطوع النسل کردن (عقیم سازی) حیوانات شهری یا خانگی است.
براساس منشور حقوق حیوانات، حیوانات حق زندگی و تولیدِ نسلِ آزادانه در محیط زیست طبیعی خویش را دارند. از نظر نگارنده اگر در ابتدا این حق را برای حیوانات در نظر بگیریم آنگاه می‌توانیم انتخابی بین بد و بدتر داشته باشیم؛ یعنی تصمیم بگیریم که آیا عقیم سازی به نجات جان یک حیوان کمک می‌کند یا ازدیاد نسلش موجبات کشته شدن خود و فرزندانش می‌شود.
این که وجود حیوانات رها شده در طبیعت و حاشیه شهر‌ها می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در زندگی شهری انسان‌ها شود لزوم مدیریت و کنترل آنها را گوشزد می‌کند. در حالیکه که متولیان و دست‌اندرکاران در کشور ما که همان شهرداری‌ها هستند جهت کنترل حیوانات شهری یا حاشیه شهرها فقط به قتل عام و کشتار فکر می‌کنند و حذف فیزیکی این موجودات زبان بسته را تنها راه حل ممکن می‌دانند.
مسئله حقوق حیوانات و در واقع مسئله نقض حقوق حیوانات تنها به موارد یاد شده محدود نمی‌شود و طیفی از زمینه‌های نقض حقوق حیوانات وجود دارد که نیازمند تامل و بازنگری است. از جمله حیوانات آزمایشگاهی از صنعت داروسازی و پزشکی گرفته تا حیواناتی که در آزمایش‌های فضایی و دارویی هستند.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.