سگی که در کلاس تشریح دانشگاه شوشتر زجرکش شد

استفاده نادرست از داروهای معدوم‌سازی سبب شد سگ نگون‌بخت ۴۰ دقیقه بعد از تزریق، همچنان واکنش‌هایی داشته باشد که استاد برای صرفه‌جویی در وقت، راه دیگری را انتخاب کرد و رگ‌های کشاله ران حیوان را برید. این قربانی کلاس‌های تشریح، پس دقایقی جان کندن در خون خود تلف شد.
سگ دانشگاه شوشتر

خبرگزاری میزان– با پیشرفت علم و فناوریهای بروز، به کارگیری لاشه جانوران برای آموزش تشریح در بسیاری از مراکز آموزشی در سطح جهان، از جمله ایران به سرعت در شرف منسوخ شدن است. مراکزی که همچنان از لاشه استفاده می‌کنند هم به رعایت ضوابط دستورالعمل‌های تعیین‌شده موظف هستند.

با این حال، عدم رعایت اصول اخلاقی و بهداشتی در کلاس‌های تشریح، هر از گاه در یکی از مراکز آموزش دامپزشکی کشور خبرساز می‌شود.

هرچند برخی از دانشجویان دامپزشکی دانشگاه شوشتر، پس از پایان کلاس‌های آموزش تشریح، با لبی خندان در کنار لاشه سلاخی‌شده حیوانات سلفی می‌گیرند اما برخی دیگر از دانشجویان دامپزشکی این دانشگاه از رعایت نشدن اصول اخلاقی و بهداشتی و بی‌توجهی به دستورالعمل وزارت بهداشت در کلاس اصول کالبد‌گشایی گله‌ دارند. دانشجویانی که کلاس اصول کالبد‌گشایی که روز سه‌شنبه گذشته برگزار شد آنقدر تحت تاثیرشان قرار داده که به فکر شکایت از استادشان افتاده‌اند.

ماجرا از به دام انداختن یک سگ سالم از محوطه دانشگاه با استفاده از خفت‌گیر آغاز شد؛ سگی که بنا بود پیش از آغاز تشریح با استفاده از داروهایی چون کتامین و کا‌سی‌ال، یوتانایز (معدوم) شود اما بخت یارش نبود و داروهای تزریق‌شده مرگ آرام را برایش به ارمغان نیاوردند.

این سگ نگون‌بخت احتمالا به دلیل استفاده نادرست از داروها، ۴۰ دقیقه از وقت استاد و دانشجویانی که منتظر مرگش بودند را گرفت اما هوشیاری خود را به طور کامل از دست نداد. در نتیجه استاد به منظور صرفه‌جویی در وقت، رگ‌های کشاله ران سگ را که اندام‌هایی مانند دم و زبانش هنوز حرکاتی داشتند برید و حیوان دقایقی در خون خود جان کند و تلف شد.

مسئولان مربوطه در دانشگاه شوشتر از پاسخگویی به سوالات خبرگزاری میزان درباره ماجرای این سگ و چرایی رعایت نشدن دستورالعمل وزارت بهداشت برای استفاده از حیوانات در امور علمی، خودداری کردند.

سگی که برای آموزش تشریح در دانشگاه شوشتر زجرکش شد /////// بماند

 

فرزاد علی‌زاده، فعال حقوق حیوانات با ابراز تاسف از رخ دادن چنین اتفاقاتی در دانشکده‌های دامپزشکی به میزان گفت: در حالی که کشتار و آزار حیوانات در راستای آموزش دانشجویان در جهان روند منسوخ شدن را طی کرده و جای خود را به روش‌هایی جایگزین مانند استفاده از ماکت، فیلم‌های سه‌بعدی و نرم‌آفزارهای مالتی مدیا می‌دهد در ایران هر از گاه شاهد رسانه‌ای شدن اتفاقاتی از این دست هستیم که تنها بخش کوچکی از مواردی است که روزانه بدون آگاه شدن رسانه‌ها رخ می‌دهد.

وی افزود: متاسفانه در اغلب موارد، دستورالعمل وزارت بهداشت در خصوص مراقبت و استفاده از حیوانات برای امور علمی هم رعایت نمی‌شود. به عنوان مثال بر اساس این دستورالعمل، لاشه‌ها و حیوانات پیر باید برای استفاده در اولویت باشند. حیواناتی که مورد استفاده قرار می‌گیرند نباید از شهر یا طبیعت زنده‌گیری شوند بلکه باید از مراکزی مانند پناهگاه‌ها تامین شوند که وضعیت سلامت و بهداشت آنها مشخص باشد. اما اغلب دانشکده‌های دامپزشکی از سگ‌های خیابانی استفاده می‌کنند که اغلب آنها جوان و سالم هستند و از آنجا که به نسبت سگ‌های پناهگاه، آشنایی کمتری با اسارت دارند، به مراتب بیشتر آزار می‌بینند.

این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه شیوه‌های مجاز یوتانایز توسط سازمان بهداشت جهانی حیوانات (OEI) ارائه شده اما  بسیاری از روشها و داروهائی که در ایران استفاده می‌شود خارج از استاندارد این لیست است گفت: برای یوتانایز سگ دانشگاه شوشتر، از کتامین و کا‌سی‌ال استفاده شده اما حیوان پس از ۴۰ دقیقه هنوز درد را حس می‌کرده و واکنش‌هایی داشته که نشان می‌دهد این دو دارو به طور صحیح مورد استفاده قرار نگرفته‌اند.

وی یادآور شد: کتامین فلج کننده است و اگر به تنهایی استفاده شود حیوان می‌تواند هر دردی را حس کند فقط نمی‌تواند واکنش نشان دهد. در نتیجه کتامین باید با داروهای دیگر از قبیل Medetomidine, Xylazine, Butorphanol استفاده شود تا حیوان را در حدی که دردی حس نکند بیهوش کند. پتاسیم کلراید (KCL) هم تنها در صورتی قابل استفاده است که حیوان از قبل توسط یکی از داروهای بیهوشی مورد تائید سازمان بهداشت جهانی حیوانات کاملا بیهوش شده باشد چرا که پتاسیم کلراید مایعی اشباع شده است که مراحل جذب آن در بدن بسیار دردناک است و با توجه اینکه سگ بی‌نوا تا لحظات آخر واکنش‌هایی داشته، قطعا هنگام تزریق کاسی‌ال دردی طاقت‌فرسا را متحمل شده است.

خبرگزاری میزان، طی روزهای آینده، محبوب‌ترین جایگزین‌های لاشه حیوانات برای آموزش تشریح را مورد بررسی قرار خواهد داد.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.