تراژدی سگ کشی

کار مدیریت حیوانات شهری از جمله کنترل جمعیت سگ ها در شهرداری ها عموما” توسط سازمان بازیافت انجام می شود. سازمان بازیافت این کار را به پیمانکاران مربوطه واگذار می‌کند. برخی از این پیمانکاران به دلیل عدم نظارت شهرداری بر عملکرد خود از این فرصت سوء استفاده کرده و از روی منفعت طلبی و طمع بیشتر، به جای اجرای عملیات بر اساس دستورالعمل وزارت کشور، یعنی به جای درمان، تیمار و در نهایت عقیم سازی حیوانات، اقدام به  حذف فیزیکی می کنند، آنهم به روشهایی بیرحمانه و بسیار غیر متعارف.
سگ کشی

روزنامه اعتماد/ فرزاد علیزاده فعال حقوق حیوانات:

یکی از معضلات بزرگ شهری که سالهاست با آن دست و پنجه نرم می کنیم وجود حیوانات شهری و حاشیه شهرهاست: از جمله موش های داخل جوی ها و آبریزها،  کلاغ ها، گربه ها،… و سگها که این آخری مستقیما” حاصل کوته‌بینی ، دخالت و عدم مسئولیت پذیری مستقیم انسانها در طبیعت محسوب می شود.

سگها این حیوانات باوفا، به دلیل بی توجهی و بی مسئولیتی انسانها نسبت به خطرات حضورشان در طبیعت رها شده اند  و با توجه به اینکه سگها در ۷-۸ ماهگی بالغ شده و در هر بارداری چندین توله زایمان می‌کنند روز به روز به تعدادشان افزوده شده است تا اینکه امروز به شکل یک معضل جدی نمایان شده اند.

کار مدیریت حیوانات شهری از جمله کنترل جمعیت سگ ها در شهرداری ها عموما” توسط سازمان بازیافت انجام می شود. سازمان بازیافت این کار را به پیمانکاران مربوطه واگذار می‌کند. برخی از این پیمانکاران به دلیل عدم نظارت شهرداری بر عملکرد خود از این فرصت سوء استفاده کرده و از روی منفعت طلبی و طمع بیشتر، به جای اجرای عملیات بر اساس دستورالعمل وزارت کشور، یعنی به جای درمان، تیمار و در نهایت عقیم سازی حیوانات، اقدام به  حذف فیزیکی می کنند، آنهم به روشهایی بیرحمانه و بسیار غیر متعارف.

همین چند روز پیش بود که فیلم هائی منتشر شد از پناهگاه آراد کوه واقع در کهریزک. دراین صحنه ها مشاهده می کنیم که پیمانکار مربوطه با تزریق اسید در قلب حیوانات و در میان  ضجه و ناله های توله ها  و مادرها در اوج قساوت در حال کشتار سگ ها است.

البته شهرداری تهران اظهار داشته  که پیمانکار را عزل و از او شکایت کرده است. بااین حال، در کمال تعجب خبر رسید که  همین پیمانکار در حال حاضر به عنوان مجری کنترل جمعیت سگها در شهر کرج و استان البرز مشغول اجرای همین جنایات است.

سوال اینجاست آیا وقت آن نرسیده که دستگاه قضا بصورت جدی و مستقیم در این امر ورود کرده و دست چنین پیمانکارانی را برای همیشه از چنین پروژه هائی کوتاه کند؟ این موضوع کمترین خواسته ی مردمی است که با دیدن و یا شنیدن این وقایع قلبشان جریحه دار شده است آن هم در جامعه ای که بزرگانش همواره تاکید بر مهربانی با حیوانات داشته اند تا جائی که در حدیثی تکان دهند و تامل برانگیز از رسول خدا، ایشان کسی که حیوانات را مثله (زجرکش) کند لعنت فرمودند: لَعنَ اللّه ُ مَن مَثَّلَ بالحَیوانِ؛ . (کنز العمّال/ ۲۴۹۷۱)

مشابه این حدیث از امیرالمومنین(ع)، نقل شده است: سمعت رسول الله(ص) یقول: ایاکم والمثله ولو بالکلب العقور؛ پیامبر(ص) مى فرمود: مبادا چیزى را ـ گرچه سگ هار باشد ـ مثله کنید. (نهج البلاغه، باب رسائل امیرالمؤمنین(ع)/۴۲۲).

در خاتمه لازم به ذکر است که تا لایحه حقوق حیوانات عملا به تصویب نرسد و سازوکار قانونی جهت حمایت از حیوانات و پیشگیری از جرایم مربوطه اجرایی نشود، همچنان شاهد کشتار و حیوان آزاری و خشونت علیه حیوانات به ویژه سگ ها خواهیم بود.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.