پشت پرده شکایت دولت علیه خانم خبرنگار محیط زیست

ماجرای شکایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس از شادی مدرس، خبرنگار حوزه محیط زیست، تنگ شدن عرصه بر خبرنگاران در دولتی را به تصویر می‌کشد که از یک سو ادعای محیط زیستی بودن دارد و از سوی دیگر ژست پس گرفتن شکایاتش علیه خبر را.
شادی مدرس

اختصاصی گزارشگران زمین:

مدتی است که انتشار خبر شکایت سازمان حفاظت محیط زیست از شادی مدرس، خبرنگار حوزه محیط زیست در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی مورد توجه و البته تعجب قرار گرفته است چرا که دولت حسن روحانی، از همان آغاز به عنوان دولت محیط زیستی به جامعه معرفی شد و حالا شنیدن خبر شکایتش از یک خانم خبرنگار محیط زیست غیرمنتظره است. دولتی که جدای از ادعای محیط زیستی بودنش، آذر ماه سال جاری، طی مانوری رسانه‌ای اعلام کرد که شکایاتش از خبرنگاران و رسانه‌ها را پس گرفته است.

این شکایت که در پی انتشار توئیت مدرس، از جانب اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس طرح شده به صورت مختصر به ماجرای طرح یک میلیارد تومانی اشاره می‌کند که حمید ظهرابی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس، در زمان معاونتش در سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرای آن با شرکت‌های خصوصی قرارداد امضا کرد. قراردادی که به گفته محمد فرحت، مشاور حوزه ریاست سازمان محیط زیست، غیراصولی بوده و کلانتری پس از اطلاع از برنامه‌ریزی ظهرابی برای پرداخت ۷۰ درصد از اعتبار در ماه اول اجرای طرح، از تخصیص اعتبار جلوگیری و اجرای طرح را متوقف کرده است.

البته جزئیات این طرح و علت جلوگیری کلانتری از اجرای آن را رسانه‌ها به صورت مستند منتشر کرده‌اند اما اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس، صرفا از شادی مدرس بابت توئیت کوتاهش شکایت کرده است. شکایتی که ظاهرا به اداره کل حفاظت محیط زیست ارتباطی ندارد چرا که موضوع شکایت مربوط به زمان معاونت حمید ظهرابی در سازمان حفاظت محیط زیست است.

شکایت از شادی مدرس
این موارد، شُبهه تسویه حسابی شخصی را مطرح می‌کند که با مجوزهای شکاری که در زمان معاونت ظهرابی در سازمان حفاظت محیط زیست تحت نظارتش فروخته شد و در گزارش‌های پیاپی مدرس مورد انتقاد قرار گرفت بی‌ارتباط به نظر نمی‌رسد.
ماجرای جدال شکار بین آقای معاون و خانم خبرنگار از آنجا آغاز شد که پس از ۴ سال ممنوعیت شکار، در ماه‌های نخست آغاز به کار ظهرابی به عنوان معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست، ۱۰۵ مجوز شکار به فروش رسید که ورود شکارچیان خارجی به شاخص‌ترین زیستگاه‌های کشور از جمله پناهگاه حیات وحش حیدری را به همراه داشت؛ آن هم در خرداد ماه یعنی اوج فصل زادآوری وحوش. این ماجرا از بدو ورود گروه‌های شکارچی به کشور در خرداد ۹۷ مورد اعتراض فعالان و متخصصان حیات وحش قرار گرفت که توسط رسانه‌ها بازتابی گسترده داشت. این مجوزهای شکار که بخش عمده آنها برای شکار اتباع خارجی صادر شده بود طی گفت‌وگو با دانشگاهیان، کارشناسان و نمایندگان مجلس در گزارش‌های پیاپی مدرس از ابعاد تخصصی و اجتماعی مورد انتقاد قرار گرفت.

در این گزارش‌ها فروش مجوزهای شکار در شرایط کنونی محیط زیست کشور، زمینه‌ساز کاهش جمعیت وحوش و همچنین عامل ایجاد حس تبعیض میان شکارچیان بومی و در نتیجه افزایش تخلفات شکار دانسته شده بود که به جز درآمدی هنگفت برای دو سه شرکت برگزارکننده تورهای شکار، سودی به همراه نداشت. این گزارش‌ها به واکنش‌های اعتراض‌آمیز کاربران شبکه‌های اجتماعی منجر شد که عملکرد ظهرابی را بابت فروش این مجوزها زیر سوال برده و خواهان توقف شکارفروشی شده بودند.

شادی مدرس

از سوی دیگر، در واکنش به این اعتراضات، ظهرابی، در گفت‌وگو با رسانه‌ها، انتقادات وارده به شکارفروشی را سیاه‌نمایی، استفاده از احساسات پاک مردم، به راه انداختن هیاهوی رسانه‌ای وغوغاسالاری رسانه‌ای با هدف تخریب دولت عنوان کرد.
این جدال، هرچند با تعویض معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست، انتصاب ظهرابی به عنوان مدیرکل محیط زیست استان فارس و توقف شکارفروشی‌های فله‌ای به خارجی‌ها آرام گرفت اما بدون شک، زمینه‌ساز طرح شکایت سازمان حفاظت محیط زیست از یک خبرنگار به بهانه انتشار یک توئیت شد؛ توئیتی که به صورت مشروح توسط رسانه‌های رسمی کشور اطلاع‌رسانی شده است و حاوی توضیحات رسمی مشاور عالی سازمان حفاظت محیط زیست است اما به موضوع شکایت این سازمان تبدیل شده است تا این پرسش مطرح شود که آیا حلقه اطلاع‌رسانی خبرنگاران در دولت محیط زیستی تا جایی تنگ شده که یک خبرنگار بابت انتشار توضیحات رسمی مشاور عالی یک سازمان، از جانب یکی از مدیران استانی همان سازمان، مورد پیگرد قانونی قرار می‌گیرد؟

حال باید منتظر ماند و دید عاقبت این پرونده که در حال حاضر در مراجع قضایی شیراز تحت بررسی است به کجا خواهد رسید ؟

مجله تحلیلی خبری زمین ، طی روزهای آینده جزئیات بیشتر و غیرمنتظره‌ای از پشت پرده این پرونده را افشا خواهد کرد.

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.

عدالت زیستی
پیشنهاد سردبیر

وگانیسم: چیستی و چرایی/ محبوبه قلی پور

زمانی که از گیاه‌خواری به‌مثابه یک روش تغذیه‌ی سالمِ دوست‌دارِ محیط‌زیست صحبت می‌کنیم، صرفن از مصرفِ رژیمِ غذاییِ مبتنی‌بر گیاه حرف می‌زنیم؛ اما هنگامی‌که از قایل‌شدن یک حق برای حیوانات سخن می‌گوییم، از «وگانیسم» دفاع می‌کنیم که طبق آخرین تعریف انجمن وگان بریتانیا «فلسفه و روشی از زندگی‌ست که به‌دنبال حذفِ همه‌ی اَشکال استثمار و ظلم به حیوانات برای غذا، پوشاک یا هرچیز دیگری است».

پیشنهاد سردبیر

سرآغاز جنبش جهانی علیه «سموم» و «آفت‌کش‌ها»

در تاریخ تمدن کتاب‌های انگشت‌شماری توانسته‌اند مسیر جهان را تغییر دهند و کتاب «بهار خاموش» یکی از آن کتاب‌های تاریخ‌ساز است. مشاهده‌ی جسم بی‌جان پرندگان در یکی از شهرهای آمریکا که در اثر سم جان خود را ازدست داده بودند، سرآغازی بر نگارش این کتاب توسط «راشل کارسون» در سال ۱۹۶۲ شد. پس‌از جنگ جهانی دوم استفاده‌ی بی‌رویه از سموم شیمیایی آفت‌کش، توجه کارسون را به خود جلب کرد و او را واداشت تا مردم را از اثرات درازمدت سموم آفت‌کش آگاه سازد.

پیشنهاد سردبیر

دست خالی در مقابل تخریبگران

مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست در آستانه آبگیری سد چم‌شیر، پس از اینکه متخصصان و فعالان محیط‌زیست در مورد خطرات زیست‌محیطی آبگیری این سد، انواع بیانیه‌ها را صادر کردند، می‌گویند که نمی‌گذارند تجربه گتوند تکرار شود و صدها هزار تن نمک اراضی پایین‌دست را از بین ببرد. اما چه‌کسی یا نهادی جلوی پروژه‌ای را که کارهای اجرایی آن با سرمایه‌گذاری خارجی 94درصد پیشرفت داشته، می‌گیرد؟

مقالات

بررسی علل ژنتیکی انقراض یوز ایرانی

یوزپلنگ تنها گونه از جنس و زیرخانواده Acinonyx است که روند جمعیت جهانی کاهشی را تجربه میکند. این گونه با تغییرات ژنتیکی پایین شناخته میشود. تمام جمعیتهای زیرگونه یوز آسیایی در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا منقرض شده و ایران آخرین پناهگاه یوز آسیایی در دنیاست. زیرگونه یوز آسیایی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت در زمره گونه های در آستانه انقراض قرار دارد و به دلیل کاهش شدید تنوع ژنی ناشی از کاهش شدید جمعیت ناشی از تخریب زیستگاه، جدایی جغرافیایی و افزایش درون آمیزی تعداد اندکی از آنها در طبیعت ایران باقیمانده است.