شکار به عنوان ابزار حفاظت: جهل مرکب

سال‌هاست شکارچیان با استناد به استراتژی‌های پیشنهادی مجامع و سازمان‌های جهانی همانند کمیسیون بقای گونه‌ها SSC)) و اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، شکار را که در کشور ما یک رفتار غیراخلاقی تلقی می‌شود، عادی جلوه داده و آن‌را همگام با متد و روش‌های کارشناسی متداول در دنیا کاملاً موجه جلوه می‌دهند.
trophy hunting
اعتماد آنلاین : فرزاد علیزاده فعال محیط‌ زیست در یادداشتی نوشت: سال‌هاست شکارچیان با استناد به استراتژی‌های پیشنهادی مجامع و سازمان‌های جهانی همانند کمیسیون بقای گونه‌ها SSC)) و اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، شکار را که  در کشور ما یک رفتار غیراخلاقی تلقی می‌شود، عادی جلوه داده و آن‌را همگام با متد و روش‌های کارشناسی متداول در دنیا کاملاً موجه جلوه می‌دهند.

برای مثال، یکی از این روش‌های پیشنهادی که به‌عنوان دستاویز اصلی شکارچیان، ذی‌نفعان شکار و مدافعان دولتیِ آن‌ها، به‌طور مرتب مورد استناد قرار می‌گیرد، دستورالعملی تحت عنوان «اصول راهنمای شکار تروفه به‌عنوان ابزاری برای ایجاد انگیزه حفاظت ۲۰۱۲» می‌باشد.

این جزوه ۱۴ صفحه‌ای که اتفاقاً توسط یکی از مؤسسات شکار فروشی در کشور، ترجمه شده و از طریق وب‌سایت آی‌یو‌سی‌ان هم در دسترس عموم قرار دارد، به نکات جالبی اشاره می‌کند که قصد دارم در این یادداشت به آن بپردازم.

البته لازم به یادآوری است که در کشور ما، دستورالعمل‌هایی ازین دست که در دهه‌ی ۴۰ تدوین و مطابق با بند یک، اساساً توسط شکارچیان و برای حفظ گونه‌های قابل شکار! نوشته شده است، (همانند قوانین صید و شکار) کمترین نگاهی به‌عنوان حفاظت از گونه‌های جانوری بر اساس حقوق جاری حیوانات و منشور جهانی حقوق حیوانات نداشته و ندارد.

trophy hunting

 

در این دستورالعمل سه محور اصلی مورد تأکید قرار گرفته است:

۱-  نقش مشارکتی و معیشتی جوامع محلی

۲-  امنیت زیستگاه

۳-  پایش و سرشماری (حفظ تنوع زیستی)

اگر این ادعای عجیب را قبول کنیم که حذف یک گونه‌ی جانوری از طریق شکار! می‌تواند به حفاظت از حیات‌وحش کمک کند (که اساساً محل تردید است)، در متن دستورالعمل IUCN بارها اشاره شده است که به‌هیچ عنوان،  فعالیت‌های شکاری را تأیید نمی‌کند که فاقد پایداری، دارای تأثیرات زیانبار زیستگاهی، مسبب خطر انقراض و نافی حقوق جوامع محلی در مدیریت، سرپرستی و بهره‌مندی از منابع حیات‌وحش بوده و به فساد و ضعف مدیریتی منجر می‌شود.

 

در این خط‌مشی به استفاده مبتنی بر اخلاق از حیات‌وحش تأکید می‌شود. حال، در جامعه‌ی اخلاق محوری که اصولاً شکار را رفتاری غیراخلاقی می‌داند، ماهیت چنین دستورالعمل‌هایی از اساس زیر سوال است، زیرا نفسِ رفتارِ اخلاق‌محور استثناء نمی‌پذیرد و آن‌چه منکر است، منکر است و آن‌چه معروف است، معروف! براساس این منطق، شکارِ خوب نداریم! بلکه شکار بد است و مذموم!

بارها و بارها گفته‌ایم که شکار یک کار کاملاً تجملی و تفریحی است. حدأقل می‌دانیم شکار تروفه به شکل امروزی  میراثی است از قرون وسطی؛ زمانی‌که شکار توسط نجبا، اشراف و زمین‌داران به‌ویژه در اروپا صورت می‌گرفته است. این کار، ضمن ایجاد تنوع در خوراک طبقه اشراف، نمادی از مالکیت ارباب بر تمام جانداران سرزمین‌های تحت تملک او یا خاندان او و همچنین، ژست حاکی از نخوت و تکبر و رقابتی حاکی از قدرت‌طلبی و برتری‌جویی بین اشراف بوده است.

trophy hunting

تصویری که هم‌اکنون نیز از شکارچیانی که با اجساد بی‌جان حیوانات عکس یادگاری می‌گیرند و آن‌را با افتخار منتشر می‌کنند، مشهود است.

 

ان دسته‌ی اندک از شکارچیانی که برای امرار معاش و استفاده از گوشت شکار اقدام به کشتن گونه‌های جانوری می‌کنند را از این آمار قلم بگیرید.

معتقدیم شکارچیان در مجازترین حالت ممکن، پول گوشت حیوان شکار شده را می‌پردازند، چون اسلحه، فشنگ، دوربین وتجهیزات آن‌ها قیمت دارد. لذا، باید توجه داشت که که مدافعان شکار به روشی مزورانه در توجیه اقدام خود، موضوع معیشت جوامع محلی را پیش می‌کشند و پشت این بهانه پنهان می‌شوند!

برخی از شکارچیان حتی پا را فراتر می‌گذارند و در اظهار نظری شگفت‌انگیز! شکار تفریحی را به‌عنوان شکار ورزشی! جا زده و آن‌را در راستای حفاظت می‌دانند.

حال آن‌که همین دستورالعمل آی‌یو‌سی‌ان که مورد استناد آقایان است، مشخصاً این نوع شکار را شکار تفریحی قلمداد کرده و با اشاره به تجربه‌ی جنوب افریقا ذکر می‌کند: «….. شکار تفریحی و به‌طور اصولی مدیریت شده در بهره‌برداریِ مصرفیِ پایدار و مدیریت شده از جمعیت حیات‌وحش نقش دارد!»

trophy hunting

این جزوه اشاره می‌کند: «شکار تروفه نوعی بهره‌برداری از حیات‌وحش است که در صورت مدیریت درست با ایجاد درآمد و انگیزه‌های اقتصادی برای مدیریت و حفاظت گونه‌های هدف و زیستگاه آن‌ها می‌تواند به پیشبرد اهداف حفاظتی و نیز معیشت افراد محلی یاری رساند. هرچند در صورت مدیریت ضعیف، از ایجاد چنین منافعی ناتوان خواهد بود.»

در این ارتباط، آن‌چه که در کشور ما اتفاق افتاده است، دقیقاً مدیریت رانتی و منفعت‌طلبانه‌ایست که به‌هیچ‌عنوان جوامع محلی در آن نقشی نداشته و سود سرشار و بادآورده از راه شکار به جیب قرقداران و شرکت‌های وارد‌ کننده توریست شکار سرازیر می‌شود.

این جزوه در ادامه اشاره می‌کند که مدیریت ناتوان در شکار تروفه می‌تواند تأثیرات منفی اکولوژیکی در پی داشته باشد. از جمله این‌که می‌تواند ساختار سنی/جنسی را به‌هم ریخته و به اثرات زیان‌بار ژنتیکی اختلال در جمعیت حیات‌وحش و حتی به  کاهش جمعیت منجر شود.

بر اساس این دستورالعمل، شکار تروفه نباید به تسهیل شکار غیر قانونی حیات‌وحش منجر شود. همچنین، تنوع زیستی و اکوسیستم زیستگاه نباید به‌طور مصنوعی یا ماهوی تغییر کرده و دستکاری شود.

مشخصاً در دو مورد بالا می‌دانیم که فروش مجوزهای شکار به شکارچیان پولدار خارجی موجب خشم و نارضایتی جوامع محلی  و شکارچیان محلی منجر شده و انگیزه آن‌ها را برای شکار غیرمجاز بیشتر کرده است. همچنین، قیمت تعرفه‌ی دولتی چند ده میلیونی مجوزهای شکار برای شکارچیان داخلی نیز مزید بر علت است.

trophy hunting

به‌طوری‌که وقتی در کشور ما از ممنوعیت پنج ساله‌ی شکار صحبت می‌شود، بخشی از این شکارچیان غیر مجاز ،آشکارا جامعه را برای شکار غیرمجاز تهدید می‌کنند. حتی پا را فراتر گذاشته و فعالان محیط زیست مخالف با شکار را تهدید به مرگ و برخورد فیزیکی می‌کنند.

حقیقتاً وجود سه میلیون اسلحه دارای مجوز در دستان کسانی که این‌قدر گستاخانه، فعالان محیط‌زیست و حیات‌وحش را تهدید کرده و در برابر قانون مقاومت می‌کنند و از اجرای آن سر باز می‌زنند، بسیار بسیار خطر ناک است.

موضوع شکار از دیرباز مورد توجه روانشناسان نیز بوده است و در این زمینه به پژوهش پرداخته‌اند. بسیاری از روانشناسان معتقدند، شکار یک رفتار غیرطبیعی است که افراد دارای مشکلات و اختلالات روانی و شخصیتی مرتکب آن می‌شوند.

با استناد به مرجع DSM که معتبرترین و مهم‌ترین مرجع تشخیص اختلالات روانی است، یکی از نشانه‌های اختلال «سلوک» (نوعی از سایکوپاتی) می‌تواند کشتار و آزار حیوانات باشد. از سوی دیگر، روانکاوان معتقدند که یکی از نشانه‌های مکانیسم دفاعی «جابه‌جایی» تمایل به شکار و آزار رساندن به حیوانات، چه در کودکان و چه در بزرگسالان است. این رفتار در علم روانشناسی به ZOO SADISM موسوم است.

trophy hunting

دستورالعمل ای‌یو‌سی‌ان در ادامه به این مهم می‌پردازد که مدیریت شکار، بایستی همسو با نتایج ارزیابی منابع باشد.  مثلاً، تغییرات اکولوژیکی الگوهای آب و هوایی و یا دخالت‌های انسانی را در بر گیرد. امری که مدافعان شکار کاملاً آن را نادیده می‌گیرند.

برای مثال، حیات‌وحش کشور را در حالی‌که دچار مصیبت‌های روزافزونی همچون تخریب زیستگاه به‌دلیل وجود معادن، تصادفات جاده‌ای، ورود بی‌ضابطه و بیش از ظرفیت دام به زیستگاه حیات‌وحش، آتش‌سوزی‌های پی‌درپی محیط‌زیست، خشکسالی، کم‌آبی و هزار و یک مشکل دیگر است، نادیده گرفته، حقیقت را تحریف کرده و فقط به این قسمت که «شکار هم می‌تواند به‌عنوان ابزار حفاظت کمک کند» بسنده می‌کنند! و در نهایت برای حیات‌وحش سرزمین، نسخه‌ی کشتار می‌پیچند.

trophy hunting

در نهایت، این راهنما به دو مثال به‌عنوان دو نمونه‌ی موفق اشاره می‌کند: ادعا می‌شود در نامیبیا، ایجاد حفاظت‌گاه‌های مشارکی و شکار تروفه به‌عنوان نیروی محرکه مرکزی باعث شد تا جمعیت حیات‌وحش افزایش پیدا کند! برای مثال: از سال ۱۹۹۴ طی ۱۷ سال جمعیت فیل‌ها از حدود ۱۳.۰۰۰ به حدود ۱۷.۰۰۰، و طی ۳۲  سال، فیل صحرایی از ۱۵۰ رأس به حدود ۷۵۰ رأس، گورخر کوهی از کمتر از ۱۰۰۰ رأس به بیش از ۲۷.۰۰۰ رأس! و جمعیت کرگدن سیاه به سه برابر افزایش یافت. این ادعا می‌افزاید که این روش با تضمین محیط‌های امن برای حیات‌وحش در مجاورت مناطق حفاظت شده و با تعبیه کریدورهای عبوری میان این مناطق، نظام مناطق حفاظت شده نامیبیا را تقویت کرده است.

در ادامه توضیح داده می‌شود که منافع حاصل از بهره‌برداری مصرفی از اهمیت خطیری برخوردار است، زیرا هنگام آغاز برنامه که جمعیت حیات‌وحش اندک است، این کار مانع از جلب توریسم است اما پس از افزایش جمعیت حیات‌وحش می‌تواند امکان اکوتوریسم و عکاسی حیات‌وحش فراهم شود.

ناگفته نماند که دستورالعمل مذکور در سال ۲۰۱۲ تنظیم شده است و  می‌دانیم که هم اکنون در نامیبیا بیشتر زمین‌ها به مراتع بزرگی برای پرورش گاو تبدیل شده است! نامیبیا ۶۰% از گوشت گاو اروپا را تأمین می‌کند. صاحبان این زمین‌ها، جنگل‌های بوته‌زار کوتاه را از وجود درختچه‌ها پاکسازی و به مرتع تبدیل کرده‌اند.

trophy hunting

ویژگی و اهمیت این زمین‌ها به برکه‌های طبیعی موجود در آن قطعه زمین مربوط است. در این مراتع، دیگر از آن تنوع زیستی و گونه‌های متنوع حیات‌وحش اثری نیست و کمترین شباهتی با پارک‌های ملی ندارد. دیگر حیواناتی مانند فیل، شیر و یا حتی کفتار در آن‌ها یافت نمی‌شود، چرا که این گونه‌ها به گاوها صدمه می‌زنند و صاحبان زمین‌ها آن‌ها را از بین برده‌اند. در واقع، نامیبیا یک گاوداری بزرگ است و طبیعت آفریقا هیچ شباهتی به مستندهای سینمایی آن ندارد.

trophy hunting

اما مورد بعدی که به أن اشاره می‌شود، حفاظت و شکار تروفه در دره ترغار پاکستان است، زمانی‌که قوچ مارخور وحشی و قوچ اوریال افغانی در معرض نابودی قرار داشت.

در سال ۱۹۸۳ یک برنامه جامعه بنیان حفاظتی، موسوم به طرح حفاظت ترغار آغاز به‌کار کرد. این طرح تلاش کرد با استخدام افراد محلی به‌عنوان گارد شکار و فروش پروانه شکار محتاطانه (۱تا ۲ پروانه برای مارخور) و (۱ تا ۴ پروانه برای اوریال) در سال، جمعیت این دو گونه‌ی رو به انقراض را بهبود بخشد.

در نهایت بنا بر ادعای این جزوه، شمار مارخور طی ۱۵ سال از جمعیت کمتر از ۱۰۰ فرد به ۲۵۴۱ فرد (یعنی ۲۵ برابر!!!) و اوریال طی ۱۱ سال از  ۱۱۷۳ فرد سه برابر و به ۳۱۴۶ فرد افزایش یافته است.

trophy hunting

البته قابل توجه است که  بر اساس گزارشی کاملاً متناقض با ادعای آی‌یو‌سی‌ان در «پایگاه بین‌المللی همکاری‌های خبری شیعه” در سال ۲۰۱۸ شکار یک رأس کل مارخور (گونه‌ی رو به انقراض)(NT)  توسط یک شکارچی آمریکایی که مجوز شکار آن به قیمت ۱۰۰.۰۰۰ دلار خریداری شده بود، جنجال‌آفرین شد، تا جایی‌که فعالان محیط‌زیست و فعالان مدنی پاکستان شکار کل مارخور به‌دست شکارچی آمریکایی را (یک ننگ کامل) توصیف کردند.

جالب توجه است که نگاه شکارمحور ذینفعانِ شکار، هر تغییری در طبیعت را در ارتباط با اراده‌ی خود قلمداد می‌کنند. گذشته از این‌که آمارهای ارائه شده در خصوص رشد ۲۵ و۲۷ برابری! بسیار تردیدآمیز، غلو شده و غیرواقعی به‌نظر می‌رسد.

از طرف دیگر، نمی‌توان عوامل طبیعی مانند خشکسالی، ترسالی و موارد دیگر را نادیده گرفت. مدافعان شکار برای رسیدن به هدف خود و توجیه شکار، همه چیز را به شکار پیوند می‌دهند و رشد جمعیت گونه‌ها را به شکار تروفه ربط می‌دهند!

trophy hunting

حال امیدواریم با اجرای طرح ممنوعیت شکار در ۵ سال آینده شاهد احیای زیستگاه حیات‌وحش باشیم.

در خاتمه، توجه خوانندگان را به این نکته مهم جلب می‌کنم که در حین اجرای این طرح ۵ ساله، می‌بایست قوانین مربوط به صید و شکار که مربوط به ۵۰ سال گذشته است، به روز شده و به قوانین حفاظتی تبدیل شوند.

همچنین، لازم است اسلحه‌های موجود در دست شکارچیان جمع‌آوری شود، سهمیه فشنگ شکارچیان و تولید اسلحه‌های جدید متوقف گردد، مجازات‌های شکار و محکومیت متخلفین و دریافت جریمه‌های شکار به‌عنوان یک ابزار بازدارنده تشدید شود، سیاست‌گذاری‌هایی که می‌دانیم به‌هیچ عنوان در کشور اتفاق نیفتاده است.

لینک خلاصه همین مطلب در روزنامه همشهری با عنوان سفسطه شکار در ایران

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط 1500 تومان !
پیشنهاد سردبیر

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط ۱۵۰۰ تومان !

استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رُتبه نخست کشور را دارا است و به گفته رئیس سابق اداره امور معدنی اداره کل صمت استان اصفهان حقوق دولتی معادن در استان اصفهان 40 درصد رشد داشته و به رقم 370 میلیارد ریال رسیده است.به گفته متولیان حوزه صنعت و معدن ، 822 معدن فعال در استان باعث اشتغال 9000 نفر شده است( یعنی هر معدن 11 نفر!)

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟
پیشنهاد سردبیر

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟

مدت زمان زیاد‌ی تحت فشار طرفداران حقوق حیوانات در یازدهم شهریورماه سال ۱۳۹۸ با امضای صد نفر از نمایندگان مجلس این موضوع در قالب طرح منع حیوان آزاری به مجلس ارایه و این طرح وارد کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی شد که متاسفانه پیش از آنکه اقدامی نسبت به آن صورت پذیرد، مجلس دهم کار خود را بدون هیچ اعتنایی به حساسیت موضوع به پایان رساند.

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟
پیشنهاد سردبیر

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟

تغییرات اقلیمی و در نتیجه آن گرم‌تر شدن کره زمین همچنین عقب‌نشینی و پس رفت آب در سواحل دریای کاسپین طی سال‌های اخیر منجر به کاهش شدید آب در خلیج گرگان شده است

این کاهش چشمگیر با آغاز به کار ۱۸ سد بر روی رودخانه ولگا که مهم‌ترین تأمین‌کننده آب دریای کاسپین است، همراه، و به ۴۰ سد قبلاً” احداث شده اضافه شد. این اقدام به کاهش ۲۲ درصدی ورود آب به دریای خزر طی چهار سال اخیر منجر و روند خطرناک خشک‌شدن خلیج گرگان را سریع‌تر کرد.

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.