قلعه وِشاق قلعه ای مرموز و شگفت انگیز+ویدیو

اگر از سمت کاشان وارد شهر نطنز شوید پیش از ورود سمت راستتان بر بلندای سه تیغ کرکس کوه و ارتفاعات روستای اوره سازه ای گنبدی شکل را مشاهده میکنید که به قلعه وشاق معروف است. در خصوص قدمت این قلعه شگفت انگیز و مرموز نظرات فراوانی مطرح میشود عده ای عمر انرا 10.000 میدانند.
قلعه وشاق

فرزاد علیزاده/فعال محیط زیست:

اگر از سمت کاشان وارد شهر نطنز شوید پیش از ورود سمت راستتان بر بلندای سه تیغ کرکس کوه و ارتفاعات روستای اوره سازه ای گنبدی شکل را مشاهده میکنید که به قلعه وشاق معروف است.

در خصوص قدمت این قلعه شگفت انگیز و مرموز نظرات فراوانی مطرح میشود عده ای عمر انرا 10.000 میدانند.

البته میدانیم که عموما عمر قدیمی ترین قلعه ها در ایران به دوران ساسانیان باز میگردد خصوصا قلعه های بالای کوه که عموما خاص این دوره بوده است
متاسفانه کاوش های مستندی در این خصوص انجام نشده اما گفته میشود این مکان  پناهگاه فرقه ی اسماعیلیه بوده است در کتاب خداوند الموت یکی از فدائیان از الموت به طبس راهی میشود و در طول راه قلعه ای را شرح می دهد که بسیار به قلعه وشاق شبیه است.

بعدتر اینجا بدلیل صعب العبور بودن و افق دیدی که داشت(گفته میشود تا شعاع 150 کیلومتری از فراز آن هویدا بود) ،به مخفی گاه راهزنان، عیاران ، شورشیان و یاغیان طرد شده تبدیل شده است.
قلعه فقط محدود به سازه ی منتهی الیه سمت راست نمیشود و کل دیواره ی دورتادور(در تصویر گوگل ارث)، دیوار کشی شده بوده است که اثار ان باقی است .
شوربختانه این اثر شگفت انگیز هنوز ثبت ملی نشده است و یغماگران اثار تاریخی به طمع اثار عتیقه بارها ان را مورد کند و کاو و غارت  قرار داده اند اما هنوز که هنوزه اثار اب انبار و اسیاب بادی در قلعه نمایان است.
معدن کاوی و وجود باطله های معدنی چیزی کمتر از صد متر با یکی از برج های دیده بانی که اثارش هنوز پابرجاست فاصله دارد.

کوهنوردانی که از دره ی روباه موفق به صعود این قلعه شدند تانکرهای ابی را مشاهده کردند که گفته میشود اب چشمه ی روباه را که ابشخور حیات وحش بوده است ، به استخر چند میلیون لیتری معدن مجاور انتقال میدهند.
استخری که ابهای جاری کوهستان را در خود محصور و برای برش سنگ ها استفاده میکند، ابی که حق ابه ی قنات ها و چشمه سارهای نطنز و سرزمین های پائینتر است.

جا دارد سازمان میراث فرهنگی که به تازگی به وزارت خانه هم تبدیل شده است هرچه سریعتر نسبت به ثبت ملی این اثر تاریخی اقدام نماید.

هرچند تصویر نامه ای وجود دارد که نشان میدهد از سال 1345 تقاضائی برای حفظ و حراست این بنای شگفت انگیز وجود داشته است اما اینکه چرا تاکنون این درخواست ها نادیده انگاشته شده است جای سوال دارد.

ثبت ملی قلعه وشاق

 

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط 1500 تومان !
پیشنهاد سردبیر

کرکس کوه حراج شد هر تن سنگ فقط ۱۵۰۰ تومان !

استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رُتبه نخست کشور را دارا است و به گفته رئیس سابق اداره امور معدنی اداره کل صمت استان اصفهان حقوق دولتی معادن در استان اصفهان 40 درصد رشد داشته و به رقم 370 میلیارد ریال رسیده است.به گفته متولیان حوزه صنعت و معدن ، 822 معدن فعال در استان باعث اشتغال 9000 نفر شده است( یعنی هر معدن 11 نفر!)

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟
پیشنهاد سردبیر

مجلس چگونه لایحه منع حیوان‌آزاری را کنار گذاشت؟

مدت زمان زیاد‌ی تحت فشار طرفداران حقوق حیوانات در یازدهم شهریورماه سال ۱۳۹۸ با امضای صد نفر از نمایندگان مجلس این موضوع در قالب طرح منع حیوان آزاری به مجلس ارایه و این طرح وارد کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی شد که متاسفانه پیش از آنکه اقدامی نسبت به آن صورت پذیرد، مجلس دهم کار خود را بدون هیچ اعتنایی به حساسیت موضوع به پایان رساند.

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟
پیشنهاد سردبیر

آیا خلیج گرگان نیز به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شود؟

تغییرات اقلیمی و در نتیجه آن گرم‌تر شدن کره زمین همچنین عقب‌نشینی و پس رفت آب در سواحل دریای کاسپین طی سال‌های اخیر منجر به کاهش شدید آب در خلیج گرگان شده است

این کاهش چشمگیر با آغاز به کار ۱۸ سد بر روی رودخانه ولگا که مهم‌ترین تأمین‌کننده آب دریای کاسپین است، همراه، و به ۴۰ سد قبلاً” احداث شده اضافه شد. این اقدام به کاهش ۲۲ درصدی ورود آب به دریای خزر طی چهار سال اخیر منجر و روند خطرناک خشک‌شدن خلیج گرگان را سریع‌تر کرد.

پیشنهاد سردبیر

قلعه «وشاق» نطنز در تسخیر معادن

بعد از ارتقای کوه کرکس به منطقه حفاظت شده، باید در مجوز معادن تجدیدنظر می‌شد و حداقل جلوی تمدید مجوز آن‌ها گرفته می‌شد؛ اما چنین کاری صورت نگرفته است. اکنون عده‌ای از معدن دار‌ها دنبال این هستند که با پایان‌یافتن مدت بهره‌برداری از معادن دوباره برای مدت ۲۵ سال مجوز‌های برداشت‌های معدنی‌شان را تمدید کنند

یوز آسیایی
پیشنهاد سردبیر

سلاخی می‌گریست ، به قناری کوچکی دل‌باخته بود!

بهتر آن است پروژه‌های پر سروصدای تکثیر در اسارت و محصولات تکثیری آن را به‌حساب تلاش برای احیای جمعیت یوزها در طبیعت نگذاریم و دراین‌خصوص در مواجهه با افکار و احساسات عمومی قدری صادقانه و لااقل حرفه‌ای‌تر رفتار نماییم.
متأسفانه، لابی‌های فعال در حوزه حیات‌وحش با دادن نشانی‌های غلط اجازه نمی‌دهند که حقیقت به گوش مسئولان رده‌بالا برسد.

پارادایم انسان
پیشنهاد سردبیر

حذف پارادایم انسان‌محور از مطالعات حیات‌وحش و تنوع زیستی

طبق تعریف علوم مهندسی منابع طبیعی، محیط‌زیست و جنگل، «حیات‌وحش» (wildlife)، به همه‌ی موجودات گیاهی و جانوری که در محیط طبیعی – بدون مداخله‌ی انسان – زندگی می‌کنند، گفته می‌شود. درواقع حیات‌وحش به کلیه‌ی جان‌داران ازقبیل پستان‌داران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان گفته می‌شود که به‌صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان برروی کره‌ی زمین زندگی می‌کنند و آب و خوراک خود را خود تامین می‌کنند.